VIDEO: Velikom proslavom počelo obeležavanje platinastog jubileja kraljice Elizabete

Britanska kraljica Elizabeta Druga zahvalila je svima koji učestvuju u proslavama "platinastog jubileja" uoči četiri dana pompe, zabava, parada i državnih praznika.
Na ovaj način se obeležava njenih rekordnih 70 godina na britanskom tronu, prenosi Rojters.
Kraljica obeležava sedam decenija vladavine uz niz svečanih događaja koji počinju danas i traju do nedelje, a Elizabeta je prvi britanski monarh koji proslavlja platinasti jubilej.
Očekuje se da će se milioni ljudi širom Britanije i sveta pridružiti svečanostima u čast 96-godišnje kraljice, saopštila je britanska vlada.
 
 
Danas se uz početak jubileja, obeležava i 69. godišnjica krunisanja Elizabete, koja je postala kraljica nakon smrti svog oca Džordža VI u februaru 1952. godine.
 
Proslava počinje vojnom paradom u centru Londona, a kraljica će pozdraviti 1.500 vojnika i oficira sa balkona Bakingemske palate.
 
Drugi članovi kraljevske porodice, uključujući sina i naslednika princa Čarlsa (73) i njegovog najstarijeg sina princa Vilijama (39), obavljaće druge ceremonijalne dužnosti u njeno ime, iako će mnogo pažnje biti usmereno na one koji neće biti prisutni, prenosi Rojters.
 
Očekuje se da drugi kraljičin sin princ Endru (62), koji je u februaru postigao sporazum u vezi tužbe u SAD u kojoj je optužen za seksualno zlostavljanje žene, neće prisustvovati, navodi britanska agencija.
 
Njen unuk princ Hari, koji živi u Los Anđelesu sa svojom suprugom Megan, takođe će biti odsutan kada se kraljevska porodica bude okupila danas na balkonu palate odakle će posmatrati prelete modernih i istorijskih aviona Kraljevskog vazduhoplovstva nakon parade, navodi Rojters.
 
U petak će se održati služba zahvalnosti u londonskoj Katedrali Svetog Pavla, dok će u subotu članovi kraljevske porodice prisustvovati konjičkim trkama na čuvenom Epsom Derbiju.
 
Kasnije će biti održan koncert ispred Bakingemske palate, na kojem će nastupiti rok grupa Kvin + Adam Lambert, Ališa Kiz i Dajana Ros.
 
Zvaničnici procenjuju da će se u nedelju održati više od 16.000 uličnih proslava u Britaniji, a vlada je saopštila da će oko 600 "Velikih jubilarnih ručkova" biti održano u 80 zemalja, od Grenlanda do Novog Zelanda, dok je predviđeno da proslave budu završene svečanom povorkom kroz britansku prestonicu, navodi Rojters.
  • Znatizeljan

    03.06.2022 22:15
    ..
    Jel to ona proslava gde se 5 vojnika srusilo od "pretoplog" dana od 20 stepeni??? Naravno, to nigde necete procitati jer se sve sakriva! Kao i razlog zasto su se srusili!
  • Лиманац

    03.06.2022 12:30
    Лицемерје у најави
    Сетићу се призора енглеских улица окићених заставама на Дан српског јединства, слободе и националне заставе, када појединци буду негодовали због истог призора, само са тробојкама, код нас.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Poznati

Tejlor Svift postala milijarderka

Američka pevačica Tejlor Svift je postala milijarderka, prema najnovijoj rang listi bogatstva svetskih poznatih ličnosti koju je preneo časopis Forbs.

Svađa političara u Aziji zbog Tejlor Svift

Ugovor Tejlor Svift s organizatorima njenih koncerata u Singapuru, gde će ona u sklopu svoje svetske turneje održati čak šest konceata, prerastao je i u političko pitanje u jugoistočnoj Aziji.