Bivši nemački kancelar Šreder tužio Bundestag

Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder, koga u Nemačkoj sve više prozivaju zbog, kako se tvrdi, proruskih stavova, podneo je tužbu protiv donjeg doma nemačkog parlamenta, Bundestaga.
On traži da mu se vrate privilegije kao bivšeg šefa vlade.
Šrederu (78) je u maju oduzeto pravo na kancelariju koja se finansira iz državne kase zbog narastajućeg nezadovoljstva izazvanog njegovim odbijanjem da se distancira od ruskog predsednika Vladimira Putina nakon ruske invazije na Ukrajinu.
Šrederov advokat Mihael Nagel izjavio je nemačkoj agenciji DPA da je podneo tužbu Upravnom sudu u Berlinu.
 
U sudskom podnesku navodi se da odluka o zatvaranju Šrederove kancelarije i preraspoređivanju njenih preostalih zaposlenih "prilično podseća na apsolutističku kneževsku državu u smislu načina na koji je doneta" i da ne treba dozvoliti da to postoji u zemlji ustavne demokratije.
 
Šreder je tokom svog mandata na mestu kancelara, od 1998. do 2005. godine, uspostavio odnos sa Putinom, koga je nazvao bliskim ličnim prijateljem i sa kojim je proveo mnogo sati u razgovorima.
 
On je krajem prošlog meseca otputovao u Moskvu na sastanak s Putinom, nakon čega je rekao da Rusija želi sporazumno rešenje za rat u Ukrajini.
  • Dragan

    14.08.2022 10:08
    Ah
    Dani mu odbrojani,pa sad daj šta daš.A likvidirao sve članove vlade DDRa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Poznati

Svađa političara u Aziji zbog Tejlor Svift

Ugovor Tejlor Svift s organizatorima njenih koncerata u Singapuru, gde će ona u sklopu svoje svetske turneje održati čak šest konceata, prerastao je i u političko pitanje u jugoistočnoj Aziji.