Pepeo poručnice Uhure iz Zvezdanih staza biće poslat u svemir

Pokojna glumica Nišel Nikols, najpoznatija kao poručnica Uhura u Zvezdanim stazama, još je jedna članica televizijske serije iz 1960-ih čiji će posmrtni ostaci leteti u svemir.
Nikols, koja je umrla 30. jula u 89. godini, smatra se zaslužnom za razbijanje rasnih stereotipa i redefinisanje holivudskih uloga crnih glumaca na vrhuncu pokreta za građanska prava u SAD-u, kao jedna od prvih crnkinja koje su portretirale snažan filmski lik. 
Sada je dodata posthumnom manifestu putnika na stvarnom raketnom brodu koji nosi zbirku bočica pepela i uzorke DNK desetine svemirskih entuzijasta na poslednjem i večnom putovanju oko Sunca, naveli su organizatori. 
Datum lansiranja još nije određen.
 
Ostali članovi glumačke postave i čelni ljudi Zvezdanih staza čiji ostaci lete u svemir uključuju Džejmsa Duhana, koji je glumio glavnog inženjera serije Skotija i kreatora Zvezdanih staza Džina Rodenberija.
 
Biće poslati i posmrtni ostaci Rodenberijeve supruge, Majel Baret-Rodenberi, koja je u seriji glumila medicinsku sestru Kristin Čapel, kao i renomiranog umetnika naučno-fantastičnih vizuelnih efekata Daglasa Trambula, čiji su radovi prikazani u filmovima poput "2001: Odiseja u svemiru" i "Zvezdane staze 1".
 
Let organizuje "Celestis Inc", kompanija sa sedištem u Teksasu koja u rastućem komercijalnom svemirskom sektoru nudi određenu meru kosmičke besmrtnosti kupcima koji mogu da priušte dramatičan ispraćaj.
 
"Celestis" nije otkrio cenu ovog leta, ali na svojoj veb stranici navodi cene za svoje memorijalne svemirske letove. Predstojeći memorijalni let biće na raketi "Vulcan Centaur" koju zajednički razvijaju Boing, "Lockheed Martin" i "United Launch Alliance" (ULA).
 
Prema planovima, više od 200 kapsula s ljudskim ostacima i DNK, u onome što "Celestis" naziva svojim "Enterprise Flightom", trebalo bi da uđe u gornji deo rakete koja će leteti u duboki svemir, izvan gravitacijske sile Zemlje i Meseca i na kraju ući u večnu solarnu orbitu, rekao je Čarls Čafer, suosnivač i glavni izvršni direktor "Celestisa".
 
NASA je 1970-ih angažovala Nikols da pomogne u regrutovanju marginalizovanih grupa i žena u svemirsku agenciju. Imala je uticaja u privlačenju talenata kao što su prva američka astronautkinja Seli Rajd, prva crna astronautkinja Me Džejmsinon i prvi crni šef NASA-e Čarli Bolden.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Poznati

Tejlor Svift postala milijarderka

Američka pevačica Tejlor Svift je postala milijarderka, prema najnovijoj rang listi bogatstva svetskih poznatih ličnosti koju je preneo časopis Forbs.

Svađa političara u Aziji zbog Tejlor Svift

Ugovor Tejlor Svift s organizatorima njenih koncerata u Singapuru, gde će ona u sklopu svoje svetske turneje održati čak šest konceata, prerastao je i u političko pitanje u jugoistočnoj Aziji.