VIDEO Od Simpsonovih do Netfliksa: Gde se sve lik kraljice Elizabete pojavio u pop kulturi

Od pesme Sex Pistolsa preko Simpsonovih i Endija Vorhola do serije Krune, epizodne uloge kraljice Elizabete u pop kulturi bile su česte i često nezaboravne.
U nekim je ulogama prikazana s puno ljubavi, druge su bili neprijateljske, ali je neizbrisiv imidž kraljice u umetnosti, muzici i filmu učvrstio njen status jedne od najprepoznatljivijih osoba na svetu.
"God Save The Queen"
S njenim očima i ustima prekrivenima kolažima od reči, naslovnica singla Sex Pistolsa iz 1977. "God Save The Queen" među legendarnijim je slikama pank pokreta, ali i Elizabete II.
 
Umetnik Džejmi Rid napravio je i verziju koja prikazuje kraljicu sa zihericom probodenom kroz usta i simbolima nacističke svastike na očima.
 
 
I sama pesma, u kojoj se kraljicu naziva neljudskim bićem, a njen režim fašističkim, izazvala je skandal. BBC je zabranio njeno emitovanje. 
 
Pesama o kraljici bilo je još. Nežna melodija "Her Majesty" Bitlesa iz 1969. u kontrastu je s "Elizabeth My Dear" na debitantskom albumu "The Stone Roses" iz 1989, na kojem su objavili da neće posustati dok ona ne izgubi presto.
 
"The Queen Is Dead", naslovna je pesma s hit albuma grupe "The Smiths" iz 1986. Pevač i autor stihova Morisi bunio se tada, a i godinama kasnije protiv medijske fascinacije kraljevskom porodicom koju je smatrao bezvrednom. 
 
"Sama ideja o monarhiji i engleskoj kraljici se potencira i čini je korisnijom nego što stvarno jeste. Cela stvar izgleda kao šala. Odvratna šala", rekao je Morisi za časopis NME.
 
 
Vorholova platna
 
Kraljicu su slikali i fotografisali brojni umetnici, uključujući Sesila Bitona, Lusijana Froda i Eni Libovic, prikazujući je u punoj kraljevskoj raskoši, na poslu ili s porodicom. Ipak, malo ih je zaokupilo maštu javnosti kao tehnikolor Endija Vorhola, u okviru serije o kraljicama iz 1985. godine.
 
 
Vorhol je koristio službenu fotografiju koju je prilagodio nizom boja i stilova - postupak koji se takođe koristio za slavni prikaz Merilin Monro.
 
Vreme na ekranima
 
Prepoznatljiva po izgovoru i odeći jarkih boja, kraljica je često prikazivana u crtanim filmovima, televizijskim emisijama i filmovima. Nekoliko puta njen lik pojavio se u kultnoj američkoj seriji Simpsonovi, pa tako i u epizodi u kojoj se glavni lik Homer zabio u njenu zlatnu kočiju u Bakingemskoj palati.
 
 
Lik kraljice se pojavio i u britanskoj satiričnoj lutkarskoj predstavi "Pljunuta slika" i u dečjem televizijskom hitu Pepa prase, gde je skakala po lokvama. Njen lik pojavio i u filmovima Malci, "Austin Powers: Goldmember" i Goli pištolj među mnogim drugima. U nekima od njih glumila ju je Dženet Čarls, njena najpoznatija britanska dvojnica.
 
Privatan život
 
Kraljica nije davala intervjue i nikada nije iznosila detalje o svojim najprivatnijim trenucima. Ali bilo je mnogo kinematografskih prikaza života za koji se pretpostavljalo da je vodila iza vrata palate. Prikazani su u filmovima, predstavama i televizijskim programima, a sve je pomoglo u oblikovanju percepcije javnosti o kraljevskoj porodici.
 
Prikazana je kao dete u Oskarom nagrađenom filmu "Kraljev govor", posvećen naporima njenog oca kralja Džordža VI da prevlada mucanje. Helen Miren utelovila je kraljicu u "Kraljici", suočenu s besom javnosti nakon smrti bivše snaje princeze Dajane 1997.
 
Jedna od najuticajnijih je Netfliksova visokobudžetna televizijska serija "Kruna", koja je do detalja ispričala priču o kraljici i njenom suprugu Filipu pre nego što je sela na presto, upotpunjenu porodičnim svađama, skandalima i političkim krizama.
 
Olimpijski skeč
 
Nakon godina korišćenja i zloupotrebe njenog lika, kraljica se 2012. lično pojavila na filmskom platnu u skeču za ceremoniju otvaranja Olimpijskih igara u Londonu. Snimljena je okružena svojim voljenim korgijima u Bakingemskoj palati dok po nju dolazi besprekorno obučeni Danijel Krejg kao Džejms Bond. 
 
"Dobro veče, gospodine Bond", rekla je pre nego što su se uputili u helikopter, preleteli preko Londona i zatim se padobranom spustili na stadion, ali je taj deo ipak bio filmska fikcija.
 
 
Godine 2016. takođe je bila u videu sa svojim unukom princom Harijem u kojem se pojavio i bivši američki predsednik Barak Obama, kako bi promovisali sportsko takmičenje veterana "Invictus Games".
 
Jedno od njenih poslednjih pojavljivanja bilo je s popularnim animiranim dečjim televizijskim likom medom Pedingtonom na proslavi njenog platinastog jubileja u julu.
 
U kratkom videu razmenili su informacije o ljubavi prema sendvičima s marmeladom i u ritmu pesme "We Will Rock You" grupe Kvin udaranjem kašičica o šoljice otvorili pop koncert.
 
  • Zamenik zamenika

    12.09.2022 09:44
    Kada će da vrate dijamante i zlato što je baba pokrala po Africi? I artefakte u Egipat i Grčku? A malo i u Srbiju?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Poznati

Tejlor Svift postala milijarderka

Američka pevačica Tejlor Svift je postala milijarderka, prema najnovijoj rang listi bogatstva svetskih poznatih ličnosti koju je preneo časopis Forbs.

Svađa političara u Aziji zbog Tejlor Svift

Ugovor Tejlor Svift s organizatorima njenih koncerata u Singapuru, gde će ona u sklopu svoje svetske turneje održati čak šest konceata, prerastao je i u političko pitanje u jugoistočnoj Aziji.