VIDEO: Švarceneger posetio Aušvic, održao govor protiv mržnje i predrasuda

Američki glumac austrijskog porekla Arnold Švarceneger posetio je danas mesto na kojem se nalazio nacistički logor smrti Aušvic.
U susretu sa ljudima koji su preživeli holokaust i njihovim potomcima izjavio je da je vreme da se dokrajči mržnja, upotrebivši za to izraz "terminate" - iz serijala filmova Terminator koji ga je proslavio. 
Glumac, bodibilder i bivši guverner Kalifornije posetio je barake, osmatračnice i ostatke gasnih komora koji su preživeli kao dokaz nastojanja nacističke Nemačke da istrebi Jevreje i druge narode tokom Drugog svetskog rata.
Švarceneger se susreo sa čovekom koji je preživeo holokaust, decom preživelih, kao i sa ženom koja je kao trogodišnje dete bila podvrgnuta eksperimentima zloglasnog nacističkog doktora Jozefa Mengelea.
 
"Ovo je priča koja mora ostati u životu. Ovo je priča koju moramo stalno iznova prenositi dalje", rekao je Švarceneger u Aušvicu, tokom govora koji je održao u bivšoj sinagogi, sada sedištu Zadužbine Jevrejskog centra Aušvic. Do njega je stajao Simon Bergson, čiji su roditelji preživeli nacistička zlodela u Aušvicu, i ispričao je svoju porodičnu istoriju. 
 
 
"Ja sam sin čoveka koji se borio u nacističkom ratu kao vojnik", rekao je 75-godišnji glumac i dodao da su on i Bergson, koji je sličnog godišta, ujedinjeni u svom radu.
 
"Hajde da se zajedno borimo protiv predrasuda, i hajde da ih dokrajčimo (terminate) jednom za svagda", rekao je Švarceneger, čiji je otac ratovao na strani nacista.
 
Na to se nadovezao Bergson: "Arnold i ja smo živi dokazi da se u okviru jedne generacije mržnja može potpuno ukloniti. Guvereneru, hvala vam što ste nam se danas ovde prodružili." 
 
Aušvic se nalazi na jugu Poljske, kod mesta Osjećin. Švarcenerger je od jevrejske zadužbine u Aušvicu u junu dobio nagradu "Borba protiv mržnje" zbog svojih stavova na društvenim mrežama. Međutim, nije mogao lično da preuzme nagradu jer je bio na snimanju TV serije u Kanadi, a postojao je i problem sa kovid pandemijom. 
 
Švarceneger je obećao da njegova današnja poseta Aušvicu neće biti poslednja. 
 
"Vratiću se", rekao je, iskoristivši još jednu rečenicu iz filma Terminator (1984).
 
U svom video-obraćanju prošlog marta, Arnold Švarceneger je poručio Rusima da ih lažu u vezi sa ratom u Ukrajini i optužio ruskog predsednika Vladimira Putina da žrtvuje ruske vojnike zarad svojih ambicija.
 
U istom videu je ispričao tužnu sudbinu svoga oca Gustava Švarcenegera, koji se iz Drugog svetskog rata vratio kući fizički i psihički slomljen nakon ranjavanja u bici za Lenjingrad.
 
Istoričari procenjuju da su nacisti samo u Aušvicu ubili 1,1 milion ljudi, od čega su milion bili Jevreji. Ostatak čine Poljaci, Romi, Rusi i drugi narodi.
  • Cane

    29.09.2022 06:51
    Screw your freedoms!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Poznati

Tejlor Svift postala milijarderka

Američka pevačica Tejlor Svift je postala milijarderka, prema najnovijoj rang listi bogatstva svetskih poznatih ličnosti koju je preneo časopis Forbs.

Svađa političara u Aziji zbog Tejlor Svift

Ugovor Tejlor Svift s organizatorima njenih koncerata u Singapuru, gde će ona u sklopu svoje svetske turneje održati čak šest konceata, prerastao je i u političko pitanje u jugoistočnoj Aziji.