Džimi Karter, najstariji bivši predsednik SAD proslavio 98. rođendan

Džimi Karter, najstariji živi bivši američki predsednik, u subotu je napunio 98 godina.

Karter je rođendan proveo kod kuće sa svojom porodicom, rekao je portparol centra Karter.

Karter je postao najstariji živi predsednik SAD nakon smrti Džordža Buša starijeg, koji je umro krajem 2018. u 94. godini.
Poslednjih godina nije bio previše u javnosti zbog pandemije korona virusa, ali je nastavio da govori o rizicima za demokratije širom sveta, što je njegova dugogodišnja misija.
 
Bio je uzgajivač kikirikija i poručnik američke mornarice pre nego što je otišao u politiku, a na kraju je u jednom mandatu bio guverner Džordžije i predsednik SAD od 1977. do 1981. godine.
 
Bivši demokratski predsednik naširoko je cenjen zbog svog zalaganja za ljudska prava. Njegovo posredovanje u sporazumu iz Kamp Dejvida sa egipatskim predsednikom Anvarom Sadatom i izraelskim premijerom Menahemom Beginom 1978. i dalje je glavni deo njegove ostavštine.
 
 
Nakon predsedničkog mandata, Karter se više posvetio ljudskim pravima i zajedno sa suprugom Rozalin osnovao Centar Karter, u nadi da će unaprediti mir i zdravlje u svetu. Sam Karter bio je dugogodišnji volonter za Habitat for Humanity.
 
Dobio je Nobelovu nagradu za mir 2002. godine za svoja nastojanja da podstakne mir širom sveta.
 
Rozalin Karter je u avgustu proslavila 95. rođendan.
  • Realista

    04.10.2022 07:45
    Dead Kennedys
    U SAD se izgleda isplati biti predsednik države, svi su dugovečni... osim Kenedijevih, naravno.
  • Pera Minhen

    03.10.2022 11:57
    Ja ga pamtim
    nije za Jugoslaviju bio los. Prijatelj je bio. Mozda je i sada takav.
    Ali, sta je jeo kada je doziveo 98???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Poznati

Tejlor Svift postala milijarderka

Američka pevačica Tejlor Svift je postala milijarderka, prema najnovijoj rang listi bogatstva svetskih poznatih ličnosti koju je preneo časopis Forbs.

Svađa političara u Aziji zbog Tejlor Svift

Ugovor Tejlor Svift s organizatorima njenih koncerata u Singapuru, gde će ona u sklopu svoje svetske turneje održati čak šest konceata, prerastao je i u političko pitanje u jugoistočnoj Aziji.