Kreće prikupljanje potpisa da trg ispred SKC-a dobije naziv po Tusti

Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) najavio je da će sutra početi da skuplja potpise za predlog da se prostor ispred Studentskog kulturnog centra u Beogradu nazove "Tustin plato".

Ideja je u znak sećanja na Branka Črnca - Tustu (1955-2012), pevača pank-benda "KUD Idijoti" iz Pule.

"Tusta je do kraja života bio dosledni antifašista i borac protiv nacionalizma i za socijalnu pravdu, a kao frontmen levičarskog pank benda 'KUD Idijoti' pozitivno je uticao na stasavanje generacija beogradskih, srpskih i jugoslovenskih pankera i antifašista", navedeno je u saopštenju.
Dodali su da je "KUD Idijoti često svirao u SKC-u, a u parku u blizini su se okupljali beogradski pankeri.
 
Potpisi će se skupljati do 14. oktobra i predlog će biti predat nadležnima u Skupštini Beograda.
 
Pevač Branko Črnac - Tusta (1955–2012) završio je Tehničku školu u Puli i do kraja života radio u Fabrici električnih mašina i uređaja "Uljanik", gde je bio šef odseka i učestvovao u sindikalnim aktivnostima i radničkim protestima.
 
"KUD Idijotima" pridružio se 1985. godine, četiri godine posle njihovog osnivanja, i zbog svoje harizme, scenskog nastupa i iskrenih antifašističkih ubeđenja postao jedan od najprepoznatljivijih i najznačajnijih pevača jugoslovenskog panka.
 
Nastupao je na mnogobrojnim koncertima širom Jugoslavije i u inostranstvu, a poslednji put 2011. godine u Zelenom gaju u Sloveniji
 
Umro je 2012. godine od karcinoma pluća i grla. Sahranjen je na gradskom groblju u Puli.
  • Ovdašnji

    06.10.2022 19:30
    Mnogi ne razumeju. Tusta je živeo ono što je pevao. Antifašista i sindikalni vođa. Idealista do kraja. Više takvih nema, na bruku i nažalost.
  • Bojan

    06.10.2022 12:32
    ...
    @Liman

    A po čemu su KUD Idioti "objektivno u 5 najboljih bendova" u SFRJ?
    Bend je značajan zbog svoje poruke, ali muzički, nisu ni u top 50, a diskografija im je smešna i svodi se na jedan pravi album.
  • Lale

    06.10.2022 12:03
    Cantona
    Molim dotičnog da prvo nauči šta su SKOJ i KOMUNIZAM pa da onda daje komentar. Što reče Sokrat, pametni uče od svakoga i svega, prosečni na greškama a glupi već sve znaju!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Poznati

Svađa političara u Aziji zbog Tejlor Svift

Ugovor Tejlor Svift s organizatorima njenih koncerata u Singapuru, gde će ona u sklopu svoje svetske turneje održati čak šest konceata, prerastao je i u političko pitanje u jugoistočnoj Aziji.