Kanje Vest zbog vređanja Jevreja blokiran na društvenim mrežama

Reper Kanje Vest, koji je ranije svoje ime zvanično promenio u "Je", kažnjen je na društvenim mrežama zbog antisemitskih poruka.
"Hollywood Reporter" piše da je kompanija Meta koja stoji iza platformi Instagram i Facebook, izbrisala sadržaj sa Kanjeovog Instagram naloga i sprečila ga privremeno da deli objave, piše komentare i šalje direktne poruke.
Reper je tokom nekoliko dana objavljivao svoje prepiske sa kolegom Didijem, u kojima je na način koji su mnogi korisnici interneta protumačili kao uvredljiv, komentarisao Jevreje. 
Nakon što je sadržaj izbrisan, Vest se vratio na Tviter, nakon duže pauze gde je kritikovao Marka Zakerberga i u sada uklonjenim objavama izražavao stavove za koje su čak i pojedini slavni pratioci repera rekli da su antisemitski. Tako je za manje od 24 sata od povratka na tu mrežu ponovo blokiran.
 
Poslednjih dana Je je u žiži javnosti zbog majica iz njegove kolekcije sa ispisanom kontroverznom porukom "Beli životi vrede", koje je predstavio na Pariskoj nedelji mode. Mnoge javne ličnosti osudile su taj potez, budući da je reč o izrazu koji je nastao kao rasistički odgovor na krilaticu "Crni životi vrede" tokom protesta protiv policijske brutalnosti u Americi.
 
On je kasnije indirektno obrazložio svoje razloge objavivši prepisku sa modnim dizajnerom Tremejnom Emorijem, kreativnim direktorom brenda Supreme u vlasništvu "Luj Viton" grupacije, u kojoj je nagovestio da je njegova namera bila da ukaže na činjenicu da su čelnici moćnih modnih kuća i dalje uglavnom belci.
 
Vest je već jednom bio suspendovan na Instagramu, nakon što je voditelju Trevoru Noi uputio rasističke poruke. Zbog toga je otkazan i njegov nastup na dodeli Gremi nagrada ove godine.
  • Brat

    12.10.2022 01:43
    @Hell Bent Flyer
    šta pričaš ti života ti ispod muzičke ispod prosečnosti, (kakva je to reč) čovek odvaljuje kako dobre stvari pravi. Koji je tvoj muzički idol? Ludvig Van Beethoven ne kapiram...
  • Zemlja čudesa

    12.10.2022 01:28
    @Dragi
    Ko piše "pravilnik društvene mreže" i određuje šta je "govor mržnje" ili nije? Ko su ti ljudi, imenom i prezimenom, i funkcijama? Kome oni odgovaraju za svoj rad? Ko ih je ovlastio i po kom osnovu imaju pravo da oni određuju šta je ispravno ili pogrešno?
    Možda smo mi zaronjeni u blato, ali u njemu je prilična gužva i nema nikoga ko je izvan njega, a u tu kaljugu nas još dublje uvaljuje upravo "cancel culture" - mogućnost da debilna većina vodi glavnu reč u svemu.
  • Dragi

    11.10.2022 17:49
    Nije cenzura ako krsis pravilnik drustvene mreze koju koristis. Mnogo ste hrabri da pricate o cenzuri ziveci u zemlji Srbiji gde opozicija ne moze da se pojavi na televiziji. Isto kao sto ne mozes da postavljas gole slike ili deciju pornografiju, govor mrznje je zabranjen. Sledeci put pokusajte da izronite iz svog blata i razumete temu a ne da visite na RT po ceo dan i uzimate ludaka kao primera bilo cega u 21. veku.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Poznati

Tejlor Svift postala milijarderka

Američka pevačica Tejlor Svift je postala milijarderka, prema najnovijoj rang listi bogatstva svetskih poznatih ličnosti koju je preneo časopis Forbs.

Svađa političara u Aziji zbog Tejlor Svift

Ugovor Tejlor Svift s organizatorima njenih koncerata u Singapuru, gde će ona u sklopu svoje svetske turneje održati čak šest konceata, prerastao je i u političko pitanje u jugoistočnoj Aziji.