VIDEO: Majkl Džej Foks dobio počasnog Oskara

Glumac Majkl Džej Foks (61), koji je očarao publiku u TV komediji iz 1980-ih "Porodične veze" i filmovima "Povratak u budućnost", dobio je počasnog Oskara za humanitarni rad.
Njegovim humanitarnim radom prikupljeno je 1,5 milijardi dolara za istraživanje Parkinsonove bolesti.
Foksu je, kada je imao 29 godina, dijagnostikovana Parkinsonova bolest, nervni poremećaj koji izaziva drhtanje i druge simptome, preneo je Rojters. Kasnije je prekinuo glumačku karijeru i osnovao 2000. godine Majkl Džej Foks fondaciju za istraživanje Parkinsonove bolesti kako bi pomogao u finansiranju potrage za lekom.
"Ponizno stojim ovde prihvatajući vašu ljubaznost", rekao je kanadski glumac u subotu na sceni na godišnjoj dodeli nagrada Governors, gde mu je veliki broj zvezda, uključujući Toma Henksa i Dženifer Lorens, priredila ovacije.
 
Foks je rekao da je najteži deo njegove dijagnoze bio borba sa neizvesnošću i da je svoju dijagnozu godinama držao u tajnosti, jer nije znao da li bi publika mogla da se smeje ako sazna da se on muči sa bolešću.
 
 
Kanadskom glumcu, koji sada ima 61 godinu, dodeljena je humanitarna nagrada Džin Heršolt od odbora guvernera Akademije filmskih umetnosti i nauka. Nagradu mu je uručio prijatelj Vudi Harelson. 
 
"Pretvorio je jezivu dijagnozu u hrabru misiju", rekao je glumac iz serije "Kafić živeli".
 
Među ostalim dobitnicima nagrada Governors bila je i tekstopisac Dajan Voren, čije su pesme bile korišćene u više od 100 filmova.
 
Odlikovani su i australijski reditelj Piter Vir, poznat po filmovima među kojima su "Svedok" i "Društvo mrtvih pesnika" i Južan Palsi, koja je postala prva Afroamerikanka koja je režirala film za veliki holivudski studio "Suva bela sezona".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Poznati

Svađa političara u Aziji zbog Tejlor Svift

Ugovor Tejlor Svift s organizatorima njenih koncerata u Singapuru, gde će ona u sklopu svoje svetske turneje održati čak šest konceata, prerastao je i u političko pitanje u jugoistočnoj Aziji.