Osamdeset hiljada predmeta Dejvida Bouvija prvi put u muzeju

Kostimi, rukom pisani tekstovi i muzički instrumenti su među više od 80.000 ličnih predmeta Dejvida Bouvija koji će prvi put biti izloženi pošto ih je otkupio londonski Muzej Viktorije i Alberta.
Kolekcija će biti dostupna javnosti od 2025. u Centru "Dejvid Bouvi" za proučavanje izvođačkih umetnosti u istočnom krilu Muzeja V&A koje je trenutno u izgradnji u Olimpijskom parku kraljice Elizabete u Stratfordu.
Arhiva ima za cilj da otkrije "kreativne procese jednog od pionira i najuticajnijih ličnosti u istoriji žive i snimljene muzike, filma, mode i šire".
Arhiva prati Bouvijevu krijeru od ranih šezdesetih do njegove smrti u januaru 2016. godine. 
 
Među brojnim draguljima biće rukopisna pisma i notni zapisi, scenografija, instrumenti, nagrade, ilustracije albuma i još mnogo toga. U kolekciji se nalaze i "intimniji spisi, razmišljanja i nerealizovani projekti, od kojih većina nikada ranije nije viđena u javnosti".
 
Bouvi je bio prepoznatljiv po originalnim scenskim nastupima i kostimima, a u kolekciji se nalaze i oni najpoznatiji - komplet Zigi Stardast, koje je dizajnirao Fredi Bareti 1972. godine, kreacije Kansaija Jamamota za turneju "Aladdin Sane" godinu dana kasnije i kaput Junion Džek koji je Bouvi dizajnirao sa Aleksandrom Mekvinom za omot albuma "Earthling" iz 1997. godine.
 
Tristram Hant, direktor Muzeja V&A, naveo je da "Bouvijeve radikalne inovacije u muzici, pozorištu, filmu, modi i stilu - od Berlina preko Tokija do Londona - nastavljaju da utiču na dizajn i vizuelnu kulturu i inspirišu kreativce od Džanel Mone do Lejdi Gage, Tilde Svinton i Rafa Simonsa".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Poznati

Tejlor Svift postala milijarderka

Američka pevačica Tejlor Svift je postala milijarderka, prema najnovijoj rang listi bogatstva svetskih poznatih ličnosti koju je preneo časopis Forbs.

Svađa političara u Aziji zbog Tejlor Svift

Ugovor Tejlor Svift s organizatorima njenih koncerata u Singapuru, gde će ona u sklopu svoje svetske turneje održati čak šest konceata, prerastao je i u političko pitanje u jugoistočnoj Aziji.