Nakon što je objavljeno da kralj Čarls zarađuje i na mrtvima: Kruna prebacuje novac u etičke fondove

Vojvodstvo Lankaster, u vlasništvu britanskog kralja Čarlsa, saopštilo je da će prebaciti u etičke investicione fondove više od 100 miliona funti.
Nakon što je objavljeno da kralj Čarls zarađuje i na mrtvima: Kruna prebacuje novac u etičke fondove
Foto: Beta/AP
To uključuje sredstva koja su prikupljena od preminulih osoba u okviru arhaičnog sistema "bona vacantia" koji podrazumeva da se, po zakonu, imovina bez vlasnika prenosi na kralja.
 
Ova najava Vojvodstva Lankaster usledila je nakon što je istraga Gardijana pokazala da imanje u vlasništvu britanskog kralja koristi sredstva osoba koje su preminule na severozapadu Engleske, a nisu ostavile testament niti imaju najbliže rođake.
Vojvodstvo je priznalo da se neki prihodi, prikupljeni na ovaj način, koriste za finansiranje obnove "javnih i istorijskih dobara", nakon što je Gardijan objavio da se pojedina sredstva tajno koriste za renoviranje imanja u vlasništvu kralja, koja se iznajmljuju radi profita.
 
Vojvodstvo Lankaster bori se i sa odvojenim pitanjima oko upravljanja drugim delom "bona vacantia" fondova, koji se daju njegovim dobrotvornim organizacijama, dodaje Gardijan. Kako navodi, dve takve dobrotvorne organizacije koristile su sistem "bona vacantia" za formiranje velikih zadužbinskih fondova, u vrednosti od više od 40 miliona funti.
Na računima ovih organizacija navodi se da "ne postoje posebna ograničenja za investicioni portfolio u pogledu etičkih, društvenih ili ekoloških pitanja (ESG)", iako se onima koji upravljaju investicijama savetuje da takva pitanja "uzmu u obzir".
 
Vojvodstvo Lankaster, koje je ranije ove nedelje kontaktirao Gardijan, prvobitno je odbilo da se izjasni o tome da li su njegove dobrotvorne organizacije uložile u bilo koju kompaniju koja se bavi naftom, gasom, duvanom ili rudarstvom. Međutim, kasno u petak, portparol imanja je najavio promenu politike.
 
"U skladu sa kraljevom dugogodišnjom podrškom etičkom ulaganju, Vojvodstvo Lankaster je započelo proces prenosa svog investicionog portfelja u ESG fondove. Očekuje se da će ovaj proces biti završen do kraja finansijske godine", rekao je portparol.
 
Vojvodstvo prikuplja sredstva "bona vacantia" od građana okruga Lankašir, što je teritorija koja obuhvata Lankašir i delove Merzisajda, Velikog Mančestera, Češira i Kambrije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Poznati

Tejlor Svift postala milijarderka

Američka pevačica Tejlor Svift je postala milijarderka, prema najnovijoj rang listi bogatstva svetskih poznatih ličnosti koju je preneo časopis Forbs.

Svađa političara u Aziji zbog Tejlor Svift

Ugovor Tejlor Svift s organizatorima njenih koncerata u Singapuru, gde će ona u sklopu svoje svetske turneje održati čak šest konceata, prerastao je i u političko pitanje u jugoistočnoj Aziji.