Autorka romana o Hariju Poteru izazvala škotsku policiju da je uhapsi ako raspiruje mržnju

Autorka romana o Hariju Poteru Dž. K. Rouling izazvala je škotsku policiju tražeći da je uhapse u skladu sa novim zakonom ukoliko su njene izjave na društvenim mrežama kršenje zakona.
Rouling je u više navrata trans žene nazivala muškarcima, a među njima su se našli osuđeni zločinci, trans aktivisti i druge javne ličnosti.
 
Ona je istakla da je sloboda govora i mišljenja gotova ukoliko je tačan opis nečijeg biološkog pola postalo krivično delo.
Premijer Škotske Humza Jusef je ranije najavio da će novi zakon obračunati sa "rastućom plimom mržnje".
 
Zakon o mržnji i javnom redu Škotske iz 2021. godine je dopunjen novim krivičnim delom "raspirivanje mržnje" na osnovu godina, invaliditeta, religije, seksualne orijentacije i trans identiteta. Zakon ne štiti posebno žene, a vlasti Škotske očekuju da će se zločin raspirivanja mržnje prema ženama naći u zakonu protiv mizoginije, koji tek treba da bude donet.
Za to vreme književnica je na dan stupanja na snagu dopuna postojećeg propisa na društvenoj mreži "X" napisala da izgleda da "škotski zakonodavci pridaju veći značaj osećanjima muškaraca koji sprovode svoju ideju o ženskosti, koliko god mizoginistički ili oportunistički bili, nego pravima i slobodama stvarnih žena i devojčica".
 
Ona je dodala: "Nemoguće je tačno opisati ili uhvatiti se ukoštac sa realnošću nasilja i seksualnog nasilja počinjenog nad ženama i devojkama, ili se pozabaviti trenutnim napadom na prava žena i devojčica, osim ako nam nije dozvoljeno da muškarca nazivate muškarcem".
 
Džej Kej Rouling je navela neke primere osuđenih zločinaca, među kojima su i trans silovatelj Isla Brajson i Endrju Miler, koji je oteo i seksualno zlostavljao devojčicu dok se oblačio kao žena. U seriji postova na društvenim mrežama, ona ih je opisala kao muškarce, označavajući tako i trans aktiviste, kao i druge pojedince.
 
"Trenutno nisam u zemlji, ali ako se ovo što pišem po novom zakonu kvalifikuje kao krivično delo, unapred se radujem hapšenju kada se vratim", napisala je na "X".
 
Škotska policija je saopštila da nisu dobili prijave povodom ovih stavova poznate književnice.
 
Širenje verske, rasne i seksualne mržnje je u Velikoj Britaniji zabranjeno od 1986. godine.
Inače, slučaj trans silovatelja Isle Brajsona, koji je pol promenio dok mu se sudilo za dvostruko silovanje, otvorio je važno pitanje u Velikoj Britaniji - da li kaznu treba da služi u muškom ili ženskom zatvoru.
 
Brajson je silovao dve žene 2016. i 2019. godine, u vreme kada je bio Adam Grejem. Prvobitno je bio poslat u ženski zatvor, ali je ubrzo premešten u muški. Do premeštaja je došlo usled zabrinutosti za bezbednost žena koje bi bile u blizini osuđenog seksualnog prestupnika.
 
Slučaj je doveo do hitne promene propisa, prema kojima će svi trans osuđenici kaznu služiti u zatvorima na osnovu svog pola na rođenju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Poznati

Tejlor Svift postala milijarderka

Američka pevačica Tejlor Svift je postala milijarderka, prema najnovijoj rang listi bogatstva svetskih poznatih ličnosti koju je preneo časopis Forbs.

Svađa političara u Aziji zbog Tejlor Svift

Ugovor Tejlor Svift s organizatorima njenih koncerata u Singapuru, gde će ona u sklopu svoje svetske turneje održati čak šest konceata, prerastao je i u političko pitanje u jugoistočnoj Aziji.