U čemu je razlika između crnih i zelenih maslina?

Masline dodajemo u predjela, salate, veoma su lekovite, a postoji i nekoliko zanimljivosti u vezi sa njima.
Čovek je počeo da sadi masline pre 7.000 godina, a njihov plod je sastavni deo skoro svake svetske kuhinje. Uzgajaju se širom sveta, a najpoznatije su italijanske, španske i grčke masline.
 
Međutim, iako ih većina razlikuje samo po boji, kao crne i zelene, masline imaju mnogo više karakteristika. Razlikuju se po načinu konzerviranja, ukusu i tome šta se uz njih služi.
 
Osnovna razlika između zelenih i crnih maslina je u stadijumu zrenja ploda. Zelene su obrane sa stabla još nezrele, nakon otprilike šest meseci, pre nego što počnu da menjaju boju. Uopšteno, one imaju kompaktnije i sočnije meso, a po ukusu su svežije i slađe. 
 
Crvenkaste masline su ubrane tačno u trenutku zrenja, a crne se zapravo mogu nazvati prezrelim. Što su masline tamnije to im je meso mekše, a ukus intenzivniji i gorči. 
 
Ponekad se dešava da na jednom drvetu rastu i svetle i tamne masline, pa da se boje pomešaju. Takođe, masline potamne i u procesu fermentacije, ali nikada ne postanu jako crne.
 
Jačina ukusa i arome se razliku od sorte do sorte, ali i od toga koliko su konzervirane. Zelene masline se često prodaju bez koštica, punjene paprikom, bademima i belim lukom.
 
Sorte maslina
 
Najpopularnija sorta crnih maslina jeste kalamata. Ime je dobila po grčkom gradu iz kog potiče. Beru se tek kad potpuno sazru, a konzerviraju se u sirćetu, ulju i vinu. Bademastog su oblika i imaju specifičan ukus. Neizostavan su sastojak letnjih salata, ali su i odličan dodatak pečenoj ribi. 
 
Najpopularnije zelene masline su halkidiki. Često se serviraju u salamuri. Blago su ljute, a njihov jak ukus najbolje upotpunjava punjenje od badema.
 
Mazanilja su najpoznatije zelene masline koje se tradicionalno uzgajaju u Andaluziji. Neutralnog su ukusa, pa su pogodne kao dodatak velikom broju jela. Najčešće su punjene paprikom, inćunima i bademima. Uz aperitiv se poslužuju sa belim lukom, čilijem i začinskim biljem. Od njih se dobija i izvrstan namaz.
 
Čerinjola su velike zelene masline koje se uzgajaju na jugu Italije. Veoma su cenjene zbog svežeg ukusa, a koriste se u pripremi hleba sa maslinama, te se odlično slažu sa svežim sirevima.
 
Masline gaeta se tradicionalno uzgajaju u istoimenom italijanskom mestu južno od Rima. Sitne su, crvenkastosmeđe boje i teško se odvajaju od koštice. Drže se u salamuri osam meseci. Uglavnom se ne koriste u hladnim predjelima, već ih je najbolje dodati umacima za testeninu, salatama, mesu i ribi. Tradicionalno se koriste u receptima s bakalarom i sa telećim šniclima.
 
Nikoaz su francuske crne masline koje se uzgajaju u Provansi. Slađeg su ukusa, što i nije uobičajeno za crne masline. Postale su poznate kao neizostavni sastojak istoimene salate.
 
Autor: Srbija danas

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.