U čemu je razlika između crnih i zelenih maslina?

Masline dodajemo u predjela, salate, veoma su lekovite, a postoji i nekoliko zanimljivosti u vezi sa njima.
Čovek je počeo da sadi masline pre 7.000 godina, a njihov plod je sastavni deo skoro svake svetske kuhinje. Uzgajaju se širom sveta, a najpoznatije su italijanske, španske i grčke masline.
 
Međutim, iako ih većina razlikuje samo po boji, kao crne i zelene, masline imaju mnogo više karakteristika. Razlikuju se po načinu konzerviranja, ukusu i tome šta se uz njih služi.
 
Osnovna razlika između zelenih i crnih maslina je u stadijumu zrenja ploda. Zelene su obrane sa stabla još nezrele, nakon otprilike šest meseci, pre nego što počnu da menjaju boju. Uopšteno, one imaju kompaktnije i sočnije meso, a po ukusu su svežije i slađe. 
 
Crvenkaste masline su ubrane tačno u trenutku zrenja, a crne se zapravo mogu nazvati prezrelim. Što su masline tamnije to im je meso mekše, a ukus intenzivniji i gorči. 
 
Ponekad se dešava da na jednom drvetu rastu i svetle i tamne masline, pa da se boje pomešaju. Takođe, masline potamne i u procesu fermentacije, ali nikada ne postanu jako crne.
 
Jačina ukusa i arome se razliku od sorte do sorte, ali i od toga koliko su konzervirane. Zelene masline se često prodaju bez koštica, punjene paprikom, bademima i belim lukom.
 
Sorte maslina
 
Najpopularnija sorta crnih maslina jeste kalamata. Ime je dobila po grčkom gradu iz kog potiče. Beru se tek kad potpuno sazru, a konzerviraju se u sirćetu, ulju i vinu. Bademastog su oblika i imaju specifičan ukus. Neizostavan su sastojak letnjih salata, ali su i odličan dodatak pečenoj ribi. 
 
Najpopularnije zelene masline su halkidiki. Često se serviraju u salamuri. Blago su ljute, a njihov jak ukus najbolje upotpunjava punjenje od badema.
 
Mazanilja su najpoznatije zelene masline koje se tradicionalno uzgajaju u Andaluziji. Neutralnog su ukusa, pa su pogodne kao dodatak velikom broju jela. Najčešće su punjene paprikom, inćunima i bademima. Uz aperitiv se poslužuju sa belim lukom, čilijem i začinskim biljem. Od njih se dobija i izvrstan namaz.
 
Čerinjola su velike zelene masline koje se uzgajaju na jugu Italije. Veoma su cenjene zbog svežeg ukusa, a koriste se u pripremi hleba sa maslinama, te se odlično slažu sa svežim sirevima.
 
Masline gaeta se tradicionalno uzgajaju u istoimenom italijanskom mestu južno od Rima. Sitne su, crvenkastosmeđe boje i teško se odvajaju od koštice. Drže se u salamuri osam meseci. Uglavnom se ne koriste u hladnim predjelima, već ih je najbolje dodati umacima za testeninu, salatama, mesu i ribi. Tradicionalno se koriste u receptima s bakalarom i sa telećim šniclima.
 
Nikoaz su francuske crne masline koje se uzgajaju u Provansi. Slađeg su ukusa, što i nije uobičajeno za crne masline. Postale su poznate kao neizostavni sastojak istoimene salate.
 
Autor: Srbija danas
OGLASI RADNO MESTO!

Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.

Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Šta ne treba piti na prazan stomak

Bilo da ste se tek probudili ili je prošlo dosta vremena od poslednjeg obroka, posezanje za određenim pićima može izazvati nelagodnost i iritirati želudac.

Evropski sud pravde: Bezalkoholni džin ne postoji

Najviša pravosudna instanca Evropske unije, Evropski sud pravde (ECJ), presudio je da bezalkoholno piće ne može da bude prodavano kao džin, jer je to ime rezervisano za specifično alkoholno piće.