Istraživanje: Prodaja testenine u Italiji skočila 65 odsto, mnogi će se ugojiti od dva do četiri kg

U Italiji traje borba sa virusom korona, a kuvanje mnogima poboljšava raspoloženje u danima izolacije.
Istraživanje: Prodaja testenine u Italiji skočila 65 odsto, mnogi će se ugojiti od dva do četiri kg
Foto: Pixabay
Prodaja testenine u Italiji je značajno povećana, a stručnjaci procenjuju i da će mnogi Italijani dok borave u kući dobiti između dva i četiri kilograma.
 
Više od 60 miliona stanovnika Italije primorano je da “preko noći” pređe na ishranu isključivo kod kuće zbog strogih mera karantina, čak i onih 10,4 odsto koji su prema statistici pre pandemije svakodnevno ručali van svog doma, piše italijanski list Republika.
 
Prodaja testenina je u periodu od 9. do 15. marta povećana za 65,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine, pokazalo je istraživanje kompanije Nilsen.
 
Ova kompanija navodi da je prodaja mleka i UHT proizvoda (obrađeno ultravisokom temperaturom) porasla za 62,2 odsto, tunjevine u konzervi za 56 odsto, rukavica za domaćinstvo rekordnih 362,5 odsto, deterdženata za 49,7 odsto i alkohola 169,2 odsto.
 
Ipak, istraživanje italijanskog udruženja Koldireti pokazuje da je prvi put došlo do pada prodaje gotovih jela i to za 18 odsto tokom prethodne sedmice u odnosu na dve nedelje ranije.
 
"“Suočavamo se s kolektivnom traumom, a priprema hrane može biti dobar način da se izbegne strah i anksioznost. Problem je u tome što se 'hrana za utehu' često ne poklapa sa pravilnom ishranom”", navela je kanadska naučnica Rejčel Herc u knjizi “"Why we eat what we eat"” (Zašto jedemo to što jedemo), piše Republika.
 
U najteže pogođenoj zemlji korona virusom, Italiji uvedene su stroge mere karantina na teritoriji cele države, prvobitno ograničene do 3. aprila, a prema najavi zvaničnika biće produžene.
  • Deda Jova

    22.03.2020 17:45
    2 do 4 kile dnevno? Ako ovako nastavim ja cu biti siri neg duzi... Malo humora u ovim teskim vremenima niie na odmet...za liniju cemo lako samo da preguramo ovo i mi i oni i ostatak sveta pamet u glavu i ostanite kuci ko god moze.
  • ST

    22.03.2020 17:17
    Ma nek se ugoje,samo nek prezive...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.