Na aukciji vino sazrelo u svemiru

Aukcijska kuća "Kristis" stavila je na privatnu prodaju bocu finog francuskog vina koje je, u okviru eksperimenta vinogorja Bordo, 14 meseci sazrevalo u Zemljinoj orbiti, a procenjuje se da bi cena mogla da dostigne milion dolara.
Na aukciji vino sazrelo u svemiru
Foto: Pixabay
Ova ponuda bez presedana vina Petrus berbe 2000. godine, ekskluzivnog crvenog vina svetske klase proizvedenog od grožđa Merlo u regionu Pomerol u Bordou, objavljena je u utorak u Londonu, izveštava Rojters.
 
"Ova boca Petrusa 2000 predstavlja važan korak u naporima za razvojem i izučavanjem procesa zrenja vina", naveo je u saopštenju Tim Triptri, direktor međunarodnog odeljenja za vino i žestoka pića u Kristisu.
 
Prihod će ići privatnoj evropskoj raketnoj kompaniji Spejs Kargo Anlimited, koja je lansirala 12 boca Petrusa 2000 na put do Međunarodne svemirske stanice u novembru 2019. godine, u okviru serije eksperimenata u vinogradarstvu i mikrogravitaciji.
 
Desetak boca Petrusa vraćeno je na Zemlju sa svemirske stanice u januaru ove godine u kargo kapsuli "SpaceX" nakon što je u orbiti, na udaljenosti od 300 miliona kilometara od Zemlje, provelo skoro 440 dana.
 
Nakon povratka u Bordo, na Institutu za istraživanje vina i vinove loze otvorena je jedna boca vina radi testa "na slepo" tokom kojeg je desetak vodećih enologa poredilo ukus sa uzorkom Petrusa iste berbe koje je sazrevalo na Zemlji.
 
Oba uzorka su ocenjena sa 98 bodova, iako stručnjaci tvrde da su osetili razliku u ukusima.
 
Iz Kristisa su naveli da je u okviru privatne prodaje ponuđena jedna flaša iz "svemirske kolekcije" za kupovinu odmah, zajedno sa bocom "zemaljskog" originalnog Petrusa 2000, plus dekanter, set čaša i vadičep napravljen od meteorita.
 
Jedna boca berbe Petrus 2000, sa imanja od 28 hektara koje proizvodi samo oko 30.000 flaša godišnje, obično košta 5.366 američkih dolara, a jedna je prodata na aukciji 2018. godine za 51.660 dolara, prema podacima sa Vinovesta, platforme za investiranje u vinogradarstvo i proizvodnju vina.
  • Noname

    05.05.2021 16:53
    300 000 000km??? Trista miliona kilometara udaljeno od zemlje??? Pa kolko znam sunce je 150 000 000 km udaljeno od nas... gde je ovo onda bilo bas me zanima
  • Vlade

    05.05.2021 13:58
    Kupiće ga veliki ljubitelj vina i mrzitelj Malvazije, novcima našim.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Zašto su kutije za picu četvrtaste a ne okrugle?

Posude za isporuku sveže pečene pice postoje najmanje od 19. veka, kada su napuljski pekari stavljali svoje proizvode u višeslojne metalne stvari poznate kao stufe, a zatim ih slali uličnim prodavcima

Može li se jesti previše voća?

Voće je neizostavni deo uravnotežene ishrane jer, zahvaljujući vlaknima, pruža osećaj sitosti, hidrira organizam, a ćelije snabdeva energijom.