Praznik za ljubitelje rakije: Šumadijski festival rakije 26. novembra u Kragujevcu

Šumadijski festival rakije, treći po redu, biće organizovan u subotu, 26. novembra u Kragujevcu, najavili su danas organizatori.
Praznik za ljubitelje rakije: Šumadijski festival rakije 26. novembra u Kragujevcu
Foto: Pixabay
U Exclusive event centru biće više od 40 izlagača, medju kojima su neke od najpoznatijih destilerija iz Srbije.
Manifestacija će biti otvorena za posetioce od 13 do 22 časa.
Šumadijski festival rakije je nastao sa ciljem bolje pozicioniranosti destilerija kroz promociju, distribuciju i prodaju proizvoda kao i razvoja i promocije rakijskih turističkih tura, rečeno je na konferenciji za novinare u Privrednoj komori Srbije.
 
Predstavnici organizatora festivala, Gradske turistička organizacija Kragujevac i Asocijacija proizvođača rakije "Šumadijska rakija", istakli su da su proizvođači rakije čuvari tradicije i svega najboljeg što ona znači.
 
"Ovakve manifestacije su od značaja za dalje brendiranje naših proizvođača i destilerija podrška su daljem rastu izvoza jakih alkoholnih pića i rastu bruto domaćeg proizvoda", rekao je direktor PKS - RPK - Кragujevac Predrag Lučić.
 
On je naveo izvoz jakih alkoholnih pića iz regiona Šumadije i Pomoravlja za devet meseci ove godine bio 775.000 evra, što je rast od 63,8 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.
 
"Jasno je da će izvoz jakih alkoholnih pića iz ovog regiona za celu godinu premašiti milion evra", rekao je. 
 
Predsednik Asocijacije proizvođača rakije "Šumadijska rakija" Goran Mijailović je kazao da je Šumadijski festival rakije jedini te vrste u Srbiji. On je istakao da je svake godine sve bolji kvalitet rakije proizvedene u Srbiji, što pokazuju ocene uzorka uzetih iz prodavnica.
 
Predstavnica Turističke organizacije Kragujevca Emina Dramlić je rekla da je Šumadijski festival rakije jedan od vidova gastro-turizma i podrška je seoskom turizmu.
 
"Ovo je prilika da turistima, posebno inostranim, približimo našu tradiciju i kulturu", istakla je ona.
 
Sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju PKS Aleksandar Bogunović je rekao da je 2016. godine pojednostavljena procedura registra proizvođača jakih alkoholnih pića i da ih sada ima 930.
 
"Registracija proizvođača rakije znači da su oni pod nadzorom i da su njihovi proizvodi bezbedni", kazao je on i dodao da legalni proizvođači ne mogu da se izbore sa velikim sivim tržištem.
 
Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije prošle godine proizvedeno je oko 26,1 milion litara rakije.
  • Steva

    23.11.2022 16:39
    Hoće li toma-diploma da izloži svoju rakiju za degustaciju i takmičenje ? Ah,da setio sam se,nema vremena jer je čovek otvorio kancelariju za saradnju sa kinezima i sa rusima pa je zauzet.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.