Srpska šljivovica upisana na Uneskovu listu

Srpska šljivovica stavljena je na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.
Odluku o upisu doneo je Međuvladin komitet za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa na 17. zasedanju koje se održava u Rabatu, u Maroku.
Ministarstvo kulture je 2021. godine nominovalo šljivovicu za Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, a nominaciju je pripremio Centar za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije pri Etnografskom muzeju u Beogradu uz učešće nosilaca nasleđa, lokalnih zajednica, institucija i nevladinih organizacija, udruženja, a predlagači su Etnografski muzej u Beogradu i Narodni muzej Čačak.
"Upis znanja i veština potrebnih za pripremu šljivovice u domaćinstvu i njenu upotrebu u svakodnevnoj i običajnoj praksi na Uneskovu Reprezentativnu listu, značajno doprinosi povećanju vidljivosti nematerijalnog kulturnog nasleđa na nacionalnom i lokalnom nivou, kao i međunarodnoj promociji 'živog nasleđa' Srbije", naveli su iz ministarstva.
 
 
Iz ministarstva dodaju da nominacija, koja objedinjuje kulturu gajenja šljive, tradicionalne zanate, kulturu ishrane i običaje, kao i pečenje šljivovice i njeno korišćenje tokom privatnih ili javnih događaja, odražava široku rasprostranjenost elementa i na najbolji način pokazuje kako se tradicionalne veštine i prakse mogu razvijati u savremenom okruženju, čuvajući svoj značaj i u uslovima razvoja modernog društva.
 
Elementi na Reprezentativnoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Uneska iz Srbije su i porodična slava (2014. godine), kolo – tradicionalna narodna igra (2017. godine), pevanje uz gusle (2018. godine) i Zlakusko lončarstvo (2020. godine).
  • Nasleđe navodnika

    03.12.2022 10:05
    @Deks
    Nije piće kao takvo "kulturno nasleđe" sa navodnicima ili bez, kulturno nasleđe predstavljaju društveni običaji i veštine u vezi pripreme i upotrebe tradicionalnog pića koje nazivamo Šljivovica. Ako je sasvim normalno da je francuska kuhinja kulturno nasleđe, da je mediteranska kuhinja kulturno nasleđe, da su festivali piva u Francuskoj i Španiji kulturno nasleđe, da je belgijska kultura piva kulturno nasleđe, ne mora biti toliko čudno da je i Šljivovica i tradicija koja prati njenu pripremu i upotrebu kulturno nasleđe. A "vojvođanska tamburica" očigledno ne može biti "kulturno nasleđe" jer je niste stavili pod navodnike za razliku od pevanja uz gusle, uprkos tome što jedno ne mora da isključuje drugo kako vi ovde "dobronamerno" potencirate. No, siguran sam da će jednoga dana ta jedinstvena vojvođanska kultura iseravanja po sopstvenom narodu biti prepoznata kao jedinstvena i retko-ponovljiva kulturološka osobina, te stoga ne brinite da će vaše jedino "kulturno nasleđe" večno ostati bez priznanja.
  • Deks

    02.12.2022 01:23
    Kako alkoholno piće može da bude "kulturno nasleđe"? To je skandalozno. Pritom radi se o kvalitetu pića pod znakom pitanja jer ko garantuje kako se u kućnoj radinosti proizvodi to piće i da li je bezbedno za konzumaciju. Takođe je čudno da je kulturno nasleđe i "porodična slava". Kakve "kulture" ima kod te tradicije, možda kultura ića i pića? Zašto je "pevanje uz gusle" kulturna tradicija pod zaštitom a ne i vojvođanska tamburica?
  • @petar

    01.12.2022 22:22
    Iako bih se složio da je alkohol svojevrsni otrov koji treba svesti na najmanju moguću meru, dozvolite da primetim da šećer odnosno dijabetes u svetu godišnje izazove više nego duplo smrti nego što ih ima od posledica alkohola. Ovde se ne radi o promovisanju sa ciljem povećanja proizvodnje, i razne stare građevine i tvrđave su na UNESCO listi pa se ne grade nove zbog toga, ovde se radi o očuvanju i davanju priznanja tradiciji, o kulturološki značajnom i prepoznatljivom stvaralaštvu pojedinih naroda.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.