Neklasične krofne iz rerne - manje su masne, a jednako ukusne

Krofne iz rerne su manje masna opcija, a jednako su ukusne kao klasične.
Neklasične krofne iz rerne - manje su masne, a jednako ukusne
Foto: Pixabay
Recept za ovaj slatkiš ima Coolinarika.
Sastojci:
– 500 g brašna
 
– 20 g svežeg kvasca
 
– 3 kašike šećera
 
– 1/3 kašike soli
 
– 200 ml toplog mleka
 
– jedan vanil šećer
 
– 2 žumanca
 
– 100 g otopljenog maslaca
 
– marmelada ili čokoladni namaz za punjenje
 
– žumance za premazivanje
 
– šećer u prahu za posipanje
 
Priprema:
 
U 100 ml toplog mleka izmrvite kocku kvasca i dodajte kašičicu šećera, pa pustite da kvasac naraste.
 
U veću posudu dodajte brašno u kom napravite malo udubljenje i stavite narasli kvasac, šećer, vanil šećer, žumance, so i postupno ulivajte tečni deo smese (preostalih 100 ml toplog mleka i otopljeni maslac). Sve zajedno lagano pomešajte.
 
Testo je najbolje prvo obrađivati spiralnim nastavcima miksera dok ne počne da se odvaja od posude, pa nastavite da mesite rukama na radnoj površini.
 
Kad osetite pod prstima da je testo kompaktno, ostavite ga da odmara i diže se sat vremena.
 
Nakon dizanja testo premesite, izvaljajte i isecite na 12 delova, koje ćete oblikovati u male kuglice, pa napuniti marmeladom ili čokoladom sa sa donje strane ili sa strane. Za punjenje koristite špric sa najmanjim nastavkom.
 
Napravljene kuglice stavite na tepsiju obloženu papirom za pečenje i svaku malo spljoštite kako biste dobili oblik krofne. Pokrijte ih i ostavite da se odmaraju 40 minuta.
 
Kad krofne narastu, premažite ih žumancetom i stavite u rernu zagrejanu na 180 stepeni 15 do 20 minuta, sve dok ne porumene.
 
Kada krofne budu pečene, pospite ih šećerom u prahu.
 
Prijatno!
  • Dr Miggyy

    21.02.2023 08:54
    JAJA KAO NAJBOLJA NAŠA HRANA!
    Jaja su energetska hrana sa velikim uticajem na ishrani i zdravlje ljudi kod nas. Jaja nisu tako skupa hrana kao ostalih artikala. S obzirom da se hrana prodaje na kilograme. Danas sam kupio 20 komada jaja na borskoj pijaci po ceni 22 din/komad. Ta dvadeset jaja imaju masu 1,4 kilograma i izračunao sam da je cena 314,29 dinara/kg. Uporedite ostalih suhomesnatih proizvoda sa cenom kokošjih jaja, ona su mnogo jeftinija, a možda i hranljivija i zdravija. Kalorična moć svežeg jajeta od 50 grama ima 293 kJ ili 5,86 kJ/gram (5.860 kJ/kg).
  • Krofnoljubac

    20.02.2023 06:30
    Jaoo! "pa nastavite da mesite rukama na radnoj površini". Krofne se mute varjačom. To mora biti toliko meko testo, da se ne može mesiti rukama. To su one prave krofne, koje nemaju sredinu. A ne da se gušiš dok ih jedeš. Kako reče @Zemljačudesa, jednom godišnje, ali kako vojvođanski propisi nalažu. ;)
  • Zemlja čudesa

    18.02.2023 19:13
    Nema načina da je manje masno kiselo testo iz rerne jednako ukusno kao i ono koje je prženo u dubokoj masnoći. Ne volim masno i izbegavam, ali radije ću jesti krofne i uštipke spremljene kako treba jednom godišnje i uživati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Recepti