Čips od cvekle, graška, paškanata i šargarepe često se doživljava kao zdravija varijanta u odnosu na krompirov, a proizvođači takve grickalice reklamiraju uz poruke "manje masnoća" ili "više proteina"
Međutim, kad potrošač otvori kesicu čipsa od povrća verujući da je posegnuo za zdravijom varijantom, uveriće se da to nije tačno.
Degustatori proizvoda iz Kancelarije za zaštitu potrošača nemačke savezne pokrajine Severna Rajna-Vestfalija testirali su 12 čipseva proizvedenih od cvekle, paškanata, slatkog krompira, sočiva i graška.
Prvo otkriće je da proizvođači čipsa od mahunarki poput graška ili sočiva često predstavljaju svoje proizvode hvaleći nizak udeo masnoće. Međutim, ljubitelji takvih grickalica ne bi trebalo da očekuju da će konzumacijom takvih proizvoda uneti manje kalorija.
Čips od sočiva ili pasulja sadrži prosečno oko 450 kilokalorija na 100 grama, a jednaka količina krompirovog sadrži 540 kalorija. Prosečna razlika kreće se oko 17 odsto manje kalorija, što je vrlo malo u odnosu na očekivanja potrošača sklonih zdravijim grickalicama.
Čips od povrća prosečno ima 510 kalorija na 100 grama, a to je vrlo blizu krompirovom čipsu. Osim toga, neke vrste povrća sadrže čak više masnoće od krompirovog čipsa, pokazala su ispitivanja. Proizvođači povrćnog čipsa ne štede na soli u odnosu na krompirov čips.
Studija nije prva koja je pokazala da odabir alternative ne znači i zdraviju hranu. Ispitivanje upućuje da potrošači željni zdravije hrane pri kupovini ne bi trebalo da se vode porukama o zdravoj ishrani ispisanim na ambalaži, već bi trebalo da čitaju i informacije često napisane sitnim slovima o količini soli i masnoća.
"Iako alternativni čips donosi raznolikost, on ipak nije pogodan za optimalnu ishranu", kaže Katrin Botner, nutricionistkinja u Savetodavnom centru za potrošače.
Iz tog razloga čipsu napravljenom od različitog povrća trebalo bi pristupiti jednako kao i krompirovom, a to znači - ne preterivati. Jedan od načina koji vode umerenosti je ne jesti čips direktno iz kesice, već njime napuniti zdelicu i zatim skloniti kesu iz vidnog polja.
U nastavku je video sa uputstvom kako da sami napravite čips od povrća:
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Oko 200 kilograma trešanja vrhunske sorte u vrednosti od oko milion jena (oko 6.900 evra) ukradeno je iz voćnjaka na severoistoku Japana, saopštila je policija prefekture Jamagata.
Mnogi ljudi unose više šećera nego što su svesni - iako ga najčešće povezuju s kolačima i gaziranim pićima, šećer se krije i u brojnim svakodnevnim namirnicama.
Iako na prvi pogled deluju isto, đelato i sladoled se značajno razlikuju — ne samo po ukusu, već i po sastavu, temperaturi, količini vazduha i načinu pripreme.
Kompanija koja stoji iza Milke, jedne od najpopularnijih čokolada na svetu, najavila je nove promene u pakovanjima, a očekuje se kako će se one implementirati u Evropi u narednih nekoliko nedelja.
Ministar poljoprivrede Dragan Glamočić kaže da za sve namirnice životinjskog porekla mora da se zna poreklo, kroz koje zemlje je pošiljka prošla, gde će biti skladištena i kako će biti korišćena.
Ministar poljoprivrede Dragan Glamočić izjavio je da je usvojena Uredba o dodatnim zahtevima za stavljanje na tržište proizvoda sa mlečnom komponentom koji sadrže palmino ulje ili druga biljna ulja.
Mnogi ljudi imaju naviku da ostavljaju testeninu u cediljki kako bi se u potpunosti ohladila dok pripremaju sos i druga jela, ali to nije najbolja metoda ako želite ukusno jelo.
Kuvali ste jaja - jedno se ljušti savršeno i u jednom potezu, dok se na drugom ljuska skida komadić po komadić, a s njom otpadaju i komadi belanca koje se lepi za membranu.
Ukoliko se mučite da napravite pirinač tako da bude adekvatne teksture i ukusa, kuvarica Dženin Donofrio predlaže jednostavan trik - da prilikom kuvanja dodate malo maslinovog ulja.
Limun je jedna od najkorišćenijih namirnica u kuhinji - dodajemo ga u vodu, prelive, kolače, ribu, čaj... Međutim, koliko god bio zdrav i svestran, postoje stvari koje jednostavno ne bi trebalo raditi
Najskuplji obrok za dvoje u restoranu je u evropskim zemljama - na Islandu i u Švajcarskoj, gde je takav račun premašio 107 evra, a najjeftinije je ručati u restoranu u Pakistanu i Bangladešu.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar