Na javnoj televiziji pekli ugroženu vrstu ribe iz Dunava

Ugrožena vrsta ribe pripremljena je prošle nedelje tokom kulinarskog programa na austrijskoj televiziji ORF, što je izazvalo talas kritika, posebno ribara.
I televizija i kuvar već su se izvinili zbog prženja ugrožene ribe, rekavši da je reč o spletu nesrećnih okolnosti.
 
U emisiji kuvar je podelio recept za pečenje ribe i krompir salatu. Tokom pripreme jela u tiganj je stavio ribu rutilus pigus koja je od 2002. godine na crvenom popisu ugroženih vrsta u Austriji i pred izumiranjem je. Nekoliko ribara odmah je alarmiralo Udruženje austrijskih ribara.
"Ranije ove nedelje podneli smo prijavu protiv nepoznate osobe zbog izlova ugrožene vrste ribe", rekao je Gregor Gravogl, čelnik Udruženja ribara Donje Austrije. 
 
Upozorio je da je riba rutilus pigus pred izumiranjem u prirodi zbog porasta temperature vode i izgradnje uz Dunav.
Kuvar je objasnio da mu je prijatelj doneo ribu nakon što ga je televizija u zadnji čas pozvala da se pojavi u emisiji. 
 
"Bio je to nesrećan splet okolnosti jer sam verovao prijatelju koji je imao dozvolu za lov srodnih vrsta i mislio da to uključuje i ovu ribu", dodao je kuvar. 
 
Kuvar je sada zabrinut da bi njegov restoran, koji se nalazi u nacionalnom parku, mogao pretrpeti veliku štetu.
 
Klip iz emisije je uklonjen, ali njegov recept je još dostupan na internetu, ali navodi da koristite ribu "od ribara u kog imate poverenja".
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
  • milenko

    11.03.2024 03:35
    A kod nas
    Kod nas u Svbiji ,Dunav uopšte ne postoji kao razlog za brigu,samo rokaj kanalizacije ,otorove i otpade.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Lista 12 vrsta voća sa najmanje šećera

Mnogi ljudi unose više šećera nego što su svesni - iako ga najčešće povezuju s kolačima i gaziranim pićima, šećer se krije i u brojnim svakodnevnim namirnicama.

Minut pire: Koliko je zdrav?

Instant ili minut pire krompir se često doživljava kao brza i praktična zamena za domaći pire - samo dodate vodu ili mleko, malo promešate i gotovo.

Đelato ili sladoled: U čemu je razlika?

Iako na prvi pogled deluju isto, đelato i sladoled se značajno razlikuju — ne samo po ukusu, već i po sastavu, temperaturi, količini vazduha i načinu pripreme.

Šta nikad ne bi trebalo raditi s limunom

Limun je jedna od najkorišćenijih namirnica u kuhinji - dodajemo ga u vodu, prelive, kolače, ribu, čaj... Međutim, koliko god bio zdrav i svestran, postoje stvari koje jednostavno ne bi trebalo raditi