Dobro za probavu i preukusno: Kako spremiti fermentisano testo?

Fermentisano testo, poznato i kao kiselo testo, nije samo za tradicionalni hleb.
Dobro za probavu i preukusno: Kako spremiti fermentisano testo?
Foto: Pixabay
Zahvaljujući fermentaciji, ono ima niz prednosti. 
 
Kiselo testo pomaže u razgradnji glutena, što ga čini lakše probavljivim. Takođe, fermentacija razvija bogatiji ukus i aromu kod pečenih proizvoda.  Koristi se za hleb, pecivo, pice, slane pite i mnogo toga drugog.
Priprema traje malo duže nego kod običnog testa, ali rezultati su fantastični.
 
Sastojci:
 
  • 100 grama brašna (pšenično, integralno, ili mešavina)
  • 120 grama vode
  • Šaka kvasca (opcionalno)
Koraci:
 
Dan 1:
 
  • Stavite 100 grama brašna i 120 grama vode u teglu.
  • Promešajte lagano da se sastojci spoje.
  • Pokrijte teglu čistom krpom i ostavi je na sobnoj temperaturi (oko 20-25°C) tokom 12 sati.
  • Za to vreme, testo će početi da penuša i pravi mehurčiće. To je znak da fermentacija radi.
Dan 2:
 
  • Ujutro, dodajte još 100 grama brašna i 120 grama vode u teglu.
  • Dobro promešajte.
  • Pokrijte teglu i ostavite je još 12 sati na sobnoj temperaturi.
  • U ovom trenutku možete da dodate i šaku kvasca ako želite da ubrzate fermentaciju.
 
Dan 3:
 
Vaše kiselo testo je spremno! Sada ga možete da koristite za pravljenje hleba, peciva, pica podloge, i slično.
Saveti:
 
  • Koristite kvalitetno brašno bogato glutenom.
  • Temperatura vode je važna. Ne treba da bude previše vruća, jer ће to ubiti kvasac.
  • Redovno hranite vaše kiselo testo dodavanjem brašna i vode. Tako ćete ga održati aktivnim i spremnim za upotrebu.
  • Kiselo testo možet čuvati u frižideru do sedam dana. Pre upotrebe, izvadite ga na sobnu temperaturu i nahranite ga brašnom i vodom.
  • Eksperimentišite. Dodajte različite vrste brašna, začine, ili suvo voće u vaše kiselo testo da bi dobilo jedinstvene ukuse.
OGLASI RADNO MESTO!

Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.

Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.

  • hahahhaha

    01.06.2024 19:43
    Kao u apoteci
    Gde nadjoste baš kvasac da se meri šakom ?!?
    Heeeej, kvasac koji se meri na kašičice i grame.... šakom.
    A svačija šaka drugačija! I u najmanju može da stane 100 grama.
    Mera je baš "apotekarska".
    I onda veruj u recept. Bolje ne objavljujte tako neproverene stvari.
  • Sosa

    01.06.2024 08:33
    Šaka kvasca
    Mere tečnosti i brašna precizne, a kvasac šakom

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Smeju li jaja da se jedu svaki dan?

Jaja su omiljena namirnica mnogih, poznata po visokom udelu proteina, vitamina i minerala. Ipak, zbog holesterola često su bila na lošem glasu.