
Pogledajte koje kombinacije sa kafom treba izbegavati: Alkohol i kafa nisu dobar spoj
Kafa je omiljeni napitak mnogih ljudi, a za mnoge je nezamisliv dan bez nje.

Foto: Pixabay
Međutim, iako kafa ima mnoge prednosti, postoje određene kombinacije koje mogu izazvati probavne smetnje ili ometanje našeg zdravlja, piše Klix.ba.
Iako kafa sama po sebi ima brojne zdravstvene prednosti, važno je paziti na kombinacije sa drugim namirnicama i napicima, jer neke od njih mogu izazvati probavne smetnje ili negativno uticati na naše telo. Kafu ne bi trebalo piti sa sokom od pomorandže.
Kombinovanje kafe i soka od narandže može da poveća proizvodnju želudačne kiseline, što može izazvati nelagodnosti poput gorušice i probavne smetnje. Ova kombinacija može da iritira želudac, zbog čega je bolje uživati samo u kafi.
Kafa i alkohol nisu najbolji spoj
Mešanje kafe sa alkoholom može dovesti do dehidratacije i poremećaja ravnoteže tečnosti u telu. Efekti kafe mogu prikriti sedativni učinak alkohola, što može dovesti do prekomernog konzumiranja alkohola.
Bilo da je reč o pivu, vinu ili koktelima, bolje je izbegavati ovu kombinaciju kako biste očuvali ravnotežu u organizmu.
Začinjena hrana i kafa - loš spoj za želudac
Začinjena jela mogu da iritiraju želudac, a kada se takva hrana kombinuje sa kafom, proizvodnja želudačne kiseline može da se poveća, što može da izazove gorušicu i nelagodnosti u probavnom sistemu. Jela poput takosa, čilija ili začinjenih jela sa ljutim sosom bolje je izbegavati uz kafu, kako ne biste vršili dodatni stres na probavni sistem.
Kafa i mlečni proizvodi
Kombinacija kafe i mlečnih proizvoda može da ometa apsorpciju kalcijuma u telu, što može biti posebno značajno za starije osobe koje moraju paziti na gustinu kostiju. Osim toga, za neke ljude, kombinacija kafe s mlekom može izazvati probavne smetnje. Ako ste navikli piti kafu s mlekom, možda bi bilo dobro da razmislite o promeni ove navike.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Jedan sastojak će sprečiti da vam se pirinač slepi tokom kuvanja
18.05.2025.•
1
Ukoliko se mučite da napravite pirinač tako da bude adekvatne teksture i ukusa, kuvarica Dženin Donofrio predlaže jednostavan trik - da prilikom kuvanja dodate malo maslinovog ulja.
Šta nikad ne bi trebalo raditi s limunom
18.05.2025.•
0
Limun je jedna od najkorišćenijih namirnica u kuhinji - dodajemo ga u vodu, prelive, kolače, ribu, čaj... Međutim, koliko god bio zdrav i svestran, postoje stvari koje jednostavno ne bi trebalo raditi
Ruski naučnici predložili izradu mesa pomoću 3D štampača
13.05.2025.•
3
Ruski naučnici predložili su izradu mesa pomoću 3D štampača.
Banane sve ugroženije zbog klimatskih promena
12.05.2025.•
0
Banane su sve ugroženije zbog klimatskih promena, dok proizvođači tvrde da ekstremni vremenski uslovi "ubijaju" njihove zasade, navodi se u izveštaju.
Obrok za dvoje najskuplji je u restoranima na Islandu i u Švajcarskoj, a najjeftiniji u Pakistanu
11.05.2025.•
1
Najskuplji obrok za dvoje u restoranu je u evropskim zemljama - na Islandu i u Švajcarskoj, gde je takav račun premašio 107 evra, a najjeftinije je ručati u restoranu u Pakistanu i Bangladešu.
Promene na konzervi koje znače da je hrana u njoj pokvarena
11.05.2025.•
0
Konzervirana hrana poput pasulja ili tunjevine može kriti opasnu bakteriju koja može uzrokovati paralizu, pa čak i smrt, upozorava stručnjak za higijenu Pol Džekson.
Ako pržite hranu u ulju: Evo koliko puta smete da koristite isto ulje
11.05.2025.•
0
Pršenje i pečenje mesa u ulju rutina je u mnogim domaćinstvima - o kojoj zapravo i ne razmišljamo. Ipak, često se postavlja pitanje sme li se ulje koristiti više puta.
Dodajte jedan sastojak u vodu dok kuvate testeninu i biće ukusnija
11.05.2025.•
0
Koliko god puta kuvali testeninu, većina nas ponavlja istu rutinu: voda, so, testenina, procediš, gotovo.
VIDEO: Da li jedete koru od banane?
06.05.2025.•
7
Koliko god jeli banane u svakodnevnom životu, sigurno vam nikad nije palo na pamet da uradite nešto s korom, osim da je bacite u smeće.
Uvozno voće često izgleda savršeno - evo zašto je to tako
04.05.2025.•
0
Sigurno ste na pijaci ili u prodavnici videli razliku između domaćeg i uvoznog voća - ono iz uvoza često je veće, lepše, sjajnije i "kao s reklame".
Kafa poskupela zbog klimatskih promena, verovatno će i zbog Trampovih carina
04.05.2025.•
2
Iako su gubici od vrućine i suše smanjili prognoze proizvodnje u Brazilu i Vijetnamu, najvećim proizvođačima kafe na svetu, i dalje se očekuje rast globalne proizvodnje kafe.
Banane prolaze sedam faza zrelosti: Evo šta svaka podrazumeva
04.05.2025.•
0
Banane su mnogima omiljeno voće, a uzevši u obzir da se mogu konzumirati u različitim periodima svog sazrevanja, stručnjaci su objasnili šta svaka od boja kore banane podrazumeva.
Crna kafa se smatra najzdravijom vrstom koju možemo piti: Ovo su razlozi
04.05.2025.•
1
Kafa je omiljeni napitak mnogih širom sveta, ali kada je reč o zdravstvenim prednostima, crna kafa se smatra najzdravijom opcijom.
Zašto rende ima četiri različite strane: Čemu koja strana služi?
02.05.2025.•
1
Rende je jedan od onih kuhinjskih alata koje često koristimo, ali retko u njegovom punom kapacitetu.
Nivoi malo poznate hemikalije u evropskim vinima alarmantno porasli poslednjih decenija
27.04.2025.•
2
Nivoi malo poznate hemikalije trifluorsirćetne kiseline poznate kao TFA u evropskim vinima su alarmantno porasli poslednjih decenija.
Šta su bele tačkice koje se nalaze na jagodama?
27.04.2025.•
1
Jagode su mnogima omiljeno voće, a da li ste se ikada zapitali šta su zapravo bele tačkice koje se nalaze na njima?
Treba li brašno prosejati pre svake upotrebe?
27.04.2025.•
1
Iako je prosejavanje brašna uobičajen korak u klasičnim receptima, da li je ono zaista neophodno u baš svakoj pripremi?
Pirinač postaje sve otrovniji
27.04.2025.•
4
Studijom, čiji su rezultati objavljeni u naučnom listu "Lancet", utvrđeno je da će pirinač biti sve otrovniji usled zagrevanja atmosfere, tj. povećanja emisije ugljen-dioksida (CO2).
Poslastice zbog kojih uništavamo planetu: "Svet pistaća je trenutno potpuno presušio"
25.04.2025.•
2
Pomama za Dubai čokoladom izaziva nestašicu pistaća, dok je opsesija Zapada mačom dovela do pritiska na proizvodnju japanskog čaja u prahu.
FOTO, VIDEO: Francuski poslastičari napravili kolač od jagode dug skoro 122 metra
24.04.2025.•
0
"Naoružani" sa 4.000 jaja i kamionom šećera i slatke pavlake, francuski poslastičari završili su u sredu kolač sa jagodama dug čak 121,8 metara, za koji tvrde da je najduži na svetu.
Dobro je znati: Kako da čuvate uskršnja jaja posle praznika
21.04.2025.•
3
Nakon Uskrsa, ostaci praznične hrane često se vade iz frižidera. Umesto da ih bacate, bilo bi pametno da ih iskoristite narednih dana – uključujući i kuvana jaja.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar