Šta ako imate crvenilo na glaviću penisa?

Poslednja stvar koju bi bilo koji muškarac poželeo jeste da kad otkopča pantalone shvati da njegovog "vršnjaka" nešto muči.  Posebno je strašno ako se pojavi neka promena na penisu, a još ako je prisutan i bol... Međutim, da li to baš uvek treba da predstavlja razlog za paniku?
Poslednja stvar koju bi bilo koji muškarac poželeo jeste da kad otkopča pantalone shvati da njegovog "vršnjaka" nešto muči.  Posebno je strašno ako se pojavi neka promena na penisu, a još ako je prisutan i bol... Međutim, da li to baš uvek treba da predstavlja razlog za paniku?

Crvenilo na glaviću penisa, perutanje sluzokože, iritacija, svrab, bol... Sve su ovo simptomi koje svaki muškarac ponekad oseti u području genitalija. A ako pritom penis pokazuje znake da nije u stanju da obavlja svoju funkciju, to predstavlja signal bi trebalo otići lekaru. Srećom, uglavnom je u pitanju nešto bezazleno, ali nikad se ne zna. Ako niste u mogućnosti da zakažete pregled odmah, ne brinite se. Iako je crvenilo ružno, a svrab može da bude nepodnošljiv, neće vam penis "otpasti".

Ipak, ako se jave jaki bolovi, iscedak ili krvarenje, praćeni povišenom telesnom temperaturom, groznicom i drugim simptomima, neophodno je hitno konsultovati se s lekarom. Crvenilo penisa može da se javi kao posledica neke polno-prenosive infekcije, što se najčešće vrlo brzo sanira turom-dve antibiotika. Od ne-seksualnih opcija, važno je da znate da postoje tri glavna potencijalna problema sa vašim "ponosom". A evo i kojih:

Balanitis

Balanitis je stručni termin za inflamaciju, odnosno upalu penisa, koji se manifestuje crvenilom, osipom, svrabom, perutanjem kože i generalno neprijatnim osećajem u predelu glavića. Do ovog problema najčešće dolazi zbog loše higijene, posebno ukoliko muškarac ne vodi računa o tome da redovno pere predeo koji se nalazi ispod kožice penisa, pa se ispod nakuplja takozvana smegma.

Iako neretko uzrok može da bude psorijaza, osetljivost ovog područja ili alergijska reakcija, balanitis često nastaje kao posledica gljivične infekcije, do koje dolazi ili nakon upotrebe antibiotika ili seksualnog kontakta sa osobom koja ima kandidu.

Ono što sami možete da uradite je da posvetite posebnu pažnju higijeni svog penisa, nabavite blaži sapun, a praškove i omekšivače za veš zamenite onim za osetljivu kožu. No, ako se problem nastavi, lekar će vam već prepisati neku blagu antigljivičnu mast.

Crvenilo penisa

Ovo je najčešći problem, a verovali ili ne, uzrok je preterana "zloupotreba" vaše alatke, bilo da je u pitanju prečesta masturbacija, ili pregrub i prečest seksualni odnos. Manifestuje se tako što pojedini delovi postaju crveni i izuzetno osetljivi na dodir.

Problem se obično povlači sam od sebe, uz pravilnu negu. Od pomoći može da bude i umirujuća genitalna mast ili gel, koje možete nabaviti u apoteci. Simptomi bi trebalo da se povuku najkasnije u roku od 24 sata. Ukoliko crvenilo na penisu ne prolazi, obavezno se konsultujte s lekarom.

Svrab u preponama

Ovaj problem vrlo često pogađa muškarce koji se bave sportom i drugim fizičkim aktivnostima, ali redak je muškarac koji ove simptome nije osetio barem jednom u životu. Podložniji ovoj muci su momci koji se jako znoje, gojazni su ili imaju više kožnih nabora gde se koža trlja o kožu.

Crvena ispupčenja koja svrbe u predelu prepona ili na spoljašnjim genitalijama, crveni osip može da se proširi na zadnjicu i unutrašnji deo butina. Uz pojavu crvenila, javlja se i jezivi svrab, a zapravo je u pitanju gljivična infekcija nazvana "tinea cruris".

Obično nećete morati da tražite stručnu pomoć za svrab na preponama, osim ako je crveni osip jak ili se širi. U velikoj većini slučajeva tegoba se zaleči mazalicama koje se nabavljaju bez lekarskog recepta. Uz pravilno lečenje, postotak izlečenja je veoma visok, iako se oko 20 odsto osoba razvija hronični svrab. Ako ste takav slučaj, potražite lekarsku pomoć, da vam prepišu jače lekove.

U toku lečenja nositw komotnu odeću i pazitw da zahvaćeni predeo bude suv. Da sprečite pogoršanje ili ponavljanje pojave osipa, svakodnevno menjajte veš i perite ga u vreloj vodi. Možete upotrebljavati bebi puder kako biste sprečili stvaranje vlage. Pri tuširanju koristite antibakterijske sapune, dobro se isperite kako bi sprečili nakupljanje eventualnih nadražujućih ostataka sapuna.

Ako niste sigurni šta je od ovih simptoma vaš konkretan problem pitajte doktora.

  • nema kajanja

    25.04.2015 18:18
    Neka cveta ako ima rašta.
  • Kalauz

    25.04.2015 17:50
    Što se više koristi kao da je sve bolji.
  • 25.04.2015 13:49
    ma lupaš njime o ledinu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Ljubav i sex

Koliko u proseku traje seks?

Rezultati istraživanja koje je sprovela kompanija LoveHoney pokazala je koliko parovi vremena daju predigri, pa i samom seksu.

Tri omiljene seks poze muškaraca

Čak 800 muškaraca je istaklo da im tri poze pružaju najveće zadovoljstvo, kao i da im je pogled tada na svoje partnerke veoma uzbudljiv.

Najbolje poze za oralni seks

Ponavljanje istih poteza, na istim mestima može vas dovesti do monotonog seksa, zbog čega bi s vremena na vreme trebalo da uvodite neke nove igre.

Pet pitanja za bolji seks

Iako je mnogim ženama neprijatno da razgovaraju o seksu, to može da ima višestruku korist za samu vezu sa partnerom.