G tačka: Mit ili stvarnost?

G-tačka je dobila ime nemačkom doktoru, Ernestu Grafenbergu,  koji je otkrio ovu erogenu zonu. To je, navodno, malo tkivo koje se nalazi u vagini, na gornjoj strani, otprilike 5 cm od vaginalnog otvora. Da li zaista postoji ili je samo mit?
G-tačka je dobila ime nemačkom doktoru, Ernestu Grafenbergu,  koji je otkrio ovu erogenu zonu. To je, navodno, malo tkivo koje se nalazi u vagini, na gornjoj strani, otprilike 5 cm od vaginalnog otvora. Da li zaista postoji ili je samo mit?

G-tačka je direktno povezana sa delom mozga zaduženim za zadovoljstvo (orgazme). Dakle, kada nakon stimulacije dođe do orgazma, zadovoljstvop je ogromno. Ova erogena zona može se osetiti tek kada je žena seksualno uzbuđena. G-tačka tada natekne i postane grublja na dodir u odnosu na ostatak vagine.

Nedavno je sprovedeno istraživanje o postojanju ove ženske tačke. Žene koje su učestvovale u istraživanju, sve bliznakinje, prvo su pitane da li imaju G tačku. Naučnici su došli do zaključka da je za očekivati da, ukoliko ova točka postoji, dve identične bliznakinje, koje dele iste gene, ukažu na njeno postojanje. To se, međutim, nije dogodilo, a istraživanje je pokazalo da verovatnoća da identične bliznakinje imaju G tačku nije veća od one kod neidentičnih blizanki, koje dele samo pola svojih gena.

Žene mogu da raspravljaju o tome da li imaju G tačku i gde se ona nalazi, ali izgleda da je nemoguće pronaći pravi dokaz. Ovo je do sada najveće istraživanje sprovedeno na tom planu koje pokazuje da je ideja o postojanju G tačke subjektivna.

Italijanski naučnici su nedavno tvrdili da mogu da locirati G tačku pomoću ultrazvuka. Oni su tvrdili da su kod žena koje imaju redovne orgazme pronašli područje na kojem je tkivo deblje. Stručnjaci su, međutim, ukazali da iza toga možda leže drugi uzroci.

G-tačka reaguje isključivo na pritisak, ne na dodir, tako da pozu treba pažljivo odabrati. Ovo je ujedno i razlog zašto mnoge žene teško pronalaze svoju G tačku. Žena bi navodno  trebala da bude na muškarcu ili u sedećoj pozi za vreme snošaja ako želi da stimuliše G tačku.

  • Савет?

    19.07.2010 11:04
    ''Žena bi navodno trebala da bude na muškarcu ili u sedećoj pozi za vreme snošaja ako želi da stimuliše G tačku.''

    ОК, меморисано.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Ljubav i sex

Koliko u proseku traje seks?

Rezultati istraživanja koje je sprovela kompanija LoveHoney pokazala je koliko parovi vremena daju predigri, pa i samom seksu.

Tri omiljene seks poze muškaraca

Čak 800 muškaraca je istaklo da im tri poze pružaju najveće zadovoljstvo, kao i da im je pogled tada na svoje partnerke veoma uzbudljiv.

Najbolje poze za oralni seks

Ponavljanje istih poteza, na istim mestima može vas dovesti do monotonog seksa, zbog čega bi s vremena na vreme trebalo da uvodite neke nove igre.

Pet pitanja za bolji seks

Iako je mnogim ženama neprijatno da razgovaraju o seksu, to može da ima višestruku korist za samu vezu sa partnerom.