Kako da se otarasite buđi

Buđ ili plesan najčešće se pojavljuje u tamnim, toplim i vlažnim mestima u kući, ali i izvan nje.

Evo tri načina kako možete da je se rešite:

Rastvor deterdženta i natrijum boraksa

Pomešajte kašičicu deterdženta za pranje sudova sa kašičicom boraksa (natrijum borata). U mešavinu dodajte 2,5 decilitra tople vode. Rastvor sipajte u flašicu s raspršivačem i poprskajte po području zahvaćenom buiđi. Ostavite neko vreme da odstoji nakon čega isprskano mesto isperite običnom vodom.

Eterična ulja

 Buđ možete da uklonite i uz pomoć eteričnih ulja. Jednu kašičicu ulja eukaliptusa pomešajte sa kašičicom metil alkohola i dve šoljice vode, poprskajte "buđavo mesto" i ostaviti da se osuši. Plesan će nestati u trenu. Dobra je i mešavina jedne kašičice eteričnog ulja čajevca i dve šoljice vode. Rstvor stavite u bočicu s raspršivačem, poprskajte zahvaćeno područje i ostavite. Ovu smesu nije potrebno ispirati.

Sirće

Pomešajte sirće i vodu u razmeri 1:4. Poprskajte područje zahvaćeno plesni i ostavite da se osuši.

Iako je većina ovih sredstava sigurna za upotrebu na podovima i pločicama, ako nameravate da čistite druge površine - zidove npr, savetujemo vam da pre čišćenja velikih površina svakako napravite test na manjoj površini kako ne bi došlo do neželjenih reakcija.

Autor: Alo

  • Anominus

    20.01.2016 23:11
    Izadjete na izbore i glasate.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin