Osetljive stvari koje mogu u veš mašinu, ali ih zaštitite

Mislite da grudnjake, čipkasti donji veš, patike i majice s aplikacijama smete da perete samo na ruke?

Spasite se velike gnjavaže jer sve te osetljive predmete možete prati i u mašini za veš, ali ih pre toga stavite u zaštitnu vreću.

1. Grudnjaci i čipkasti donji veš

Stavljanjem grudnjaka u vreću sprečićete višestruku nevolju - mogućnost da vam žica iz grudnjaka zapne u bunju mašine, da vam zakačka od grudnjaka tokom pranja pocepa neki odevni predmet i da se grudnjak ne istroši prerano. Pre nego što ga stavite u zaštitnu vreću, svakako pričvrstite kukice grudnjaka. U zaštitnim vrećama perite i drugi donji veš od osetljivijih materijala, perite ga na manjim temperaturama i s deterdžentom za osetljiv veš. Ako imate mašinu za sušenje veša, u nju ne stavljajte grudnjake i fini donji veš jer je njih najbolje sušiti na žici.

2. Odeća za vežbanje

Odeću za vežbanje, kao i ostalu opremu koju koristite pri vežbanju (zaštitne rukavice, znojnice i slično) potrebno je prati u zaštitnim vrećama da bi se te stvari odvojile od ostalog veša. Odeću za vežbanje takođe je najbolje sušiti na žici.

3. Patike

Ne smeju se sve patike prati u veš mašini, ali one koje su perive perite na temperaturi ne višoj od 40 stepeni i, naravno, u zaštitnoj vreći. Pre nego što ih stavite u zaštitnu vreću patike isperite pod česmom sa sapunom i vodom kako bi uklonili ostatke zemlje, blata i slično. Ako vaša mašina ima tu mogućnost, isključite centrifugu kada perete patike. I pazite da mašinu što više napunite kako patike ne bi lupale po njoj dok se peru.

4. Papuče

Papuče, naročito ako su izrađene tako da imaju mekano punjenje, mogu se raspasti i napraviti nered u mašini. Zato je dobro zaštiti ih u vreći, pa ih kao i kod patika, nemojte stavljati na centrifugu. Papuče sušite u mašini za sušenje veša samo ako proizvođač to dozvoljava, u suprotnom sušite ih na žici.

5. Majice s aplikacijama

Kada perete majice s aplikacijama i ukrasima, poput kamenčića, postoji opasnost da kamenčić otpadne i zaglavi se u bubnju ili ošteti neku od stvari na pranju. Zato majice s ukrasima uvek prevrnite i stavite u zaštitu vreću. Ukoliko koji kamenčić i otpadne ostaće u vreći, lakše ćete ga naći i, ako je moguće, ponovno staviti na majicu. Ovakve odevne predmete takođe perite sa slabom centrifugom i na temperaturi od 30 ili 40 stepeni.

6. Plišane igračke

Pre nego što plišanu igračku stavite na pranje proverite sme li ona uopšte da se pere u mašini. Ako sme, uvek je perite na nižoj temperaturi i sa slabom centrifugom. Preporučuje se da u jednu vreću stavite jednu igračku, ne više, prvenstveno zbog toga da boja s jedne igračke ne pređe na drugu. Plišane igračke koje na sebi imaju kožne delove nemojte prati u mašini. Samo ih prebrišite mokrom krpom.

7. Milje

Kako bi što duže ostalo očuvano, heklane miljee perite u zaštitnim vrećama. Na taj način očuvaćete i tkanje i oblik. Najbolje ih je sušiti položene na peškiru. Nemojte ih sušiti u mašini za sušenje jer se mogu skupiti i izgubiti oblik.

Autor: Alo

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".