Ove navike su loše kao i pušenje

Nepušači misle da to što ne pale cigaretu, znači da vode potpuno zdrav život.

Nije baš tako jer postoje neke druge rđave navike, koje su veoma štetne i kojih bi trebalo što pre da se otarasite.

1. Dugotrajno sedenje

Čak i uz redovmo vežbanje, svakodnevno sedenje (npr. na poslu) šteti našem telu. Nema tog zdravstvenog problema kojeg sedelački način života neće pogoršati. Ako sedite više od 8 sati dnevno, morate da se naterati da u svoj svakodnevni raspored uvedete minimalno 30 minuta kretanja. Idite do prodavnice pešaka, umesto automobilom, ako koristite javni prevoz posle posla prošetajte 15 minuta s kolegama. Ukratko, kad god možete ukradite priliku da protegnete noge.

2. Previše mesa i sira u ishrani

Ovo će teško pasti svim gurmanima, ali svoju ishranu ne smete da svedete uglavnom na ove dve namirnice, koliko god ih voleli. U našim krajevima i dalje postoji uverenje da obrok bez mesa nije kompletan, ali to nije istina. Postoje "vegetarijanski" izvori proteina kojima barem dva-tri puta nedeljno možete da zameniti te namirnice.

3. Kuvanje na plinskom šporetu

Za razliku od električnog šporeta, plinski ima jednu manu. Kada kuvate, udišete tri zagađivača kao i prilikom pasivnog pušenja. U rešavanju ovog problema može da vam pomogne kuhinjska napa koju obavezno treba uključiti kod kuvanja jer ona smanjuje nivo zagađivača za 60 do 90 odsto.

4. Odlazak u solarijum

Stalno se štitimo od sunca, a zaboravljamo da ni ono "veštačko" nije dobro za nas. Bez obzira na to što se solarijum često reklamira kao "najsigurnije sunčanje", to je samo marketinški trik. Naučite da volite vlastitu kožu bez obzira na to kakva je jer je to zdravija opcija. Ako želite da joj podariti sjaj, jedite hranu bogatu karotenom.

5. Hronična neispavanost

Svom organizmu moramo da osiguramo minimalno šest do sedam sati sna svaki dan kako bismo izbegli visok pritisak, bolesti srca i mnoge druge zdravstvene probleme. Umor nije normalna pojava i nemojte da se navikavate na nju. Ako je potrebno, iz temelja promenite svoje životne navike kako biste osigurali dovoljno sna.

Autor: Alo

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin