Deset pravila japanskog obrazovanja

Japanci su poznati u svetu kao izuzetno inteligentan narod, koji se diči svojom dugovečnošću ali i ljubaznošću prema svima. Međutim, zbog čega su oni toliko različiti od ostatka sveta?

Odgovor leži u njihovom obrazovnom sistemu koji decu od malih nogu uči pravim vrednostima.

Maniri pre znanja

U Japanu, deca ne polažu bilo kakav ispit pre nego što napune deset godina. Oni do tada rešavaju samo male testove kako se ne bi previše opterećivali. Oni veruju da prve tri godine školstva đaci treba da uče manire i razvijaju ličnost. Deca se uče da poštuju druge ljude i da budu nežni prema životinjama i prirodi. Njih takođe uče i da budu velikodušni i solidarni, ali razvijaju im i osobine poput samokontrole.

Školska godina počinje u aprilu

I dok brojne škole u svetu počinju s radom u septembru ili oktobru, u Japanu one počinju u aprilu. Jedan od razloga je i taj što tada cveta čuvena japanska trešnja. Njima je nastava podeljena u tri semestra od 1. aprila do 20. jula, zatim od 1. septembra do 26. decembra, a potom od 7. januara do 25. marta.

Učenici obavljaju poslove domara

U japanskim školama, đaci sami čiste učionice, kafeterije pa čak i toalete. Oni su podeljeni u male grupe i njihova zaduženja se rotiraju tokom cele godine. Njihov obrazovni sistem veruje da se oni tako uče timskom radu, ali i da im pomaže da više cene i svoj i tuđi rad.

Ručak se jede u učionicama

Njima je svakodnevno na meniju zdrava hrana od isključivo prirodnih sastojaka koja se jede u učionicama. Oni jedu zajedno s profesorom, čime učvršćuju vezu s njima.

Vannastavne aktivnosti su popularne

Većina dece nakon škole pohađa i razne kurseve kako bi upisali što bolje fakultete ili srednje škole. Osim što provode po osam sati u školi, na vannastavne aktivnosti potroše još četiri sata.

Ne zapostavljaju svoju istoriju

Osim što uče tradicionalne predmete, Japanci često otkrivaju čari poezije svojoj deci, dok je i njihovo pismo veoma zastupljeno u školama. Tako uče da čuvaju svoju kulturu i poštuju tuđu, piše Family.rs.

Svi nose uniforme

Gotovo sve osnovne i srednje škole u Japanu imaju obaveznu odeću koju đaci nose. Tako se otklanjaju društvene barijere i sprečava se pojava klika. U školi su svi isti.

Dolazak na časove je na zavidnom nivou

U Japanu gotovo niko ne izostaje iz škole, pa je tako procenat dolaska na časove neverovatnih 99.99 odsto. Više od 91 odsto ispitanika u Japanu je priznalo da nikada nije bežalo s časova.

Jedan test im otkriva "budućnost"

Na kraju srednje škole, svi đaci polažu test kako bi se lakše odlučili za izbor fakulteta. Oni izaberu na koji fakultet žele da idu, a ako ne ispune uslove, onda obično odustaju od studiranja. Međutim, čak 76 odsto studenata upiše fakultet koji su želeli.

Odlazak na koledž im je odmor

Nakon što su u srednjoj školi izloženi većim brojem testova, Japanci se tokom fakultetskih dana većinom odmaraju. Oni obično ovaj period nazivaju "odmor pre odlaska na posao".

  • Mr. M

    18.08.2016 20:34
    @mrva
    Veruj mi da se bolje i kvalitetnije provode od tebe...
  • Teacher

    18.08.2016 12:20
    Možda...
    Nije sve tamo tako bajno kao što ovaj članak predstavlja. U sklopu svog posla svakodnevno komuniciram sa Japancima, nebitnih godina, i često se dotaknemo teme školstva, kako u Srbiji tako i Japanu.

    Deca u Srbiji uče engleski od prvih razreda osnovne. U Japanu deca tek sa 13 godina kreću da uče engleski. Kod nas nije potrebno znati engleski da bi se zaposlio (jeste prednost na nekim pozicijama a i obaveza na nekim drugim, ali generalno nije potrebno poznavati engleski), dok u Japanu ne možeš dobiti posao ukoliko nemaš položen TOEIC test, a većina Japanaca vrlo teško priča engleski, a još ga teže koristi.

    Iz ličnih priča roditelja iz Japana, nije tačno da se deca ne opterećuju tokom prvih par godina obrazovanja - štaviše, roditelji smatraju da je njihovoj deci preteško.

    Mnogi Japanci su nezadovoljni svojim sistemom školovanja. Jeste da je statistika takva kakva jeste, ali ona ne garantuje dobar sistem školstva.
  • Poznavalac

    18.08.2016 11:21
    Mos' misliti...
    Sve isto kao kod nas.
    Kod nas je jos i bolje, posto nasa deca uce nebesku istoriju a ne tamo nekakvu lokalnu....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.