Belgijsko pivo i kubanska rumba na Uneskovoj listi

Na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog blaga uvršteni su kubanski ples rumba i belgijsko pivo.
"Rumba evocira gracioznost, senzualnost i radost, dok je proizvodnja i uživanje u pivu deo živog nasleđa širom Belgije“, saopštio je Unesko.
 
Belgija proizvodi oko 1.500 vrsta piva, dok je na Kubi rumba, koja potiče iz siromašnih zajednica, ples koji predstavlja trajni izraz otpora i samopoštovanja, navedeno je u obrazloženju Uneska.
 
Kubanska delegacija na sastanku u glavnom gradu Etiopije Adis Abebi posvetila je odluku o stavljanju rumbe na listu preminulom kubanskom lideru Fidelu Kastru.
 
Lista nematerijalnog kulturnog blaga stvorena je pre 10 godina uglavnom kako bi se skrenula pažnja na njih, ali Unesko ponekad takođe nudi finansijsku i tehničku pomoć za njihovu zaštitu.
 
Unesko je na listu uvrstio i tradicionalnu muziku Ugande, koja izumire i zbog toga što su za izradu instrumenata potrebni materijali koji se dobijaju od ugroženih vrsta, proglasivši je "nematerijalnim nasleđem kome je hitno potrebna zaštita".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.