Za posedovanje klasičnih sijalica u Zimbabveu se ide u zatvor

U Zimbabveu je ove nedelje dopunjen zakon kojim su zabranjeni kupovina i prodaja starih, klasičnih sijalica, s vlaknom.
Za posedovanje klasičnih sijalica u Zimbabveu se ide u zatvor
Foto: Pixabay
Sada je i posedovanje takvih sijalica kažnjivo, čak i zatvorom.
 
To znači da građani, preduzeća, škole i druge ustanove mogu biti kažnjeni ne samo zbog kupovine stare vrste sijalica, već i ako ih imaju u kućama, piše list "Herald" iz Hararea. 
 
"Upotreba tih sijalica zabranjena je od 1. septembra", kratko je kažnjavanje obrazložio ministar energetike Džoram Gambo. Početna kazna za posedovanje jedne sijalice je 50 zimbabveanskih dolara (0,12 evra), a uz to će "sijalica biti zaplenjena i uništena", za prodaju ili kupovinu jedne kućne sijalice kazna je duplo veća, dok se za sijalice jače od kućnih, primenjuje kazna zatvora. 
 
Sem Zaraniki iz državnog regulacionog tela "ZERA", rekao je da je nedavno izmenjeni zakon uveo kazne od 5.000 dolara (12 evra) ili dve godine zatvora. Za stare sijalice, lažno u trgovini obeležene kao nove, novčana kazna za trgovca je najmanje 25 dolara za svaku sijalicu. 
 
Država je maja 2017. godine donela zakon kojim se zabranjuje uvoz, proizvodnja ili prodaja konvencionalnih sijalica i fluorescentnih cevi. Na sprovođenju zabrane su angažovani državno regulaciono telo "ZERA", poreska uprava i policija Zimbabvea koja hapsi prestupnike zabrane osvetljavanja na stari način. 
 
Vlasti žele da prinude sve da koriste efikasnije osvetljenje, kao što je LED dioda. Ideja je da će to pomoći da se okonča dvadesetogodišnja nestašica struje u Zimbabveu i sprečiti zagađenje vazduha dimom termo-centrala. Ali, posle 17 meseci od kada je zabrana stupila na snagu, trgovci prodaju zabranjene sijalice. 
 
Do danas je po zakonu uništeno 200.000 sijalica zaplenjenih u nekoliko preduzeća, a građani su podvrgnuti kanonadi propagandnih poruka ministara o prednostima energetske efikasnosti. Još nekoliko zemalja širom juga Afrike je zabranilo klasične sijalice koje rasipaju prilično velike količine električne energije - samo pet procenata struje koju potroši stara sijalica je za svetlo, a ostalo se gubi kao toplota. 
 
Uz strože kažnjavanje zbog posedovanja starih sijalica, od 1. septembra u Zimbabveu radove po kućama mogu obavljati samo kvalifikovani električari koji imaju potvrdu države, dok teške kazne čekaju kućne i majstore iz komšiluka, kao i građane koji ih budu angažovali, piše "Herald".
  • @Srba

    10.11.2018 17:42
    Paaaaa otprilike smo isto gde i Zimbabve. Inace, ako niste upoznati sa situacijom, ovakva vest moze da lici na nesto pozitivno, brigu drzave za svoj narod, za ekologiju, planetu... Istina je mnogo drugacija. To je duboko korumpirana zemlja, gde je sve apsolutno sve na prodaju, mali broj ljudi se bogati i zivi dobro, a narod grca. Imaju oni svog "najpoznatijeg batu" koji jedini prodaje nove sijalice. Obratite paznju na poslednji deo vesti o "kvalifikovanim elektricarima" koji jedini smeju da rade. Sta mislite, ko moze da postane taj elektricar? Svaka slicnost sa notarima, izvrsiteljima, komunalnim policajcima, upravnicima zgrada... u jednoj slicnoj korumpiranoj zemlji nije slucajna.
  • Srba

    10.11.2018 14:28
    Eee... Gde smo mi od Zimbabvea...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.