VIDEO: Kinezi uzgajaju milijarde bubašvaba kako bi se rešili smeća

Kina se već neko vreme bori s problemom otpada zbog čega su pojedini preduzetnici odlučili da se sami pozabave time. Osmislili su novu, inovativnu metodu rešavanja gradskog smeća – poješće ga bubašvabe, javlja Vice.
VIDEO: Kinezi uzgajaju milijarde bubašvaba kako bi se rešili smeća
Foto: Pixabay (ilustracija)
Naime, zbog rastuće potrošačke populacije u Kini, sve je više smeća u toj zemlji i nema dovoljno prostora za njegovo odlaganje. Prema informacijama medija NewsCorp, Peking u jednom danu stvori više od 25.000 tona smeća.
 
Kako bi uz pomoć bubašvaba rešile problem biološkog otpada, neke kineske firme ih uzgajaju na milijarde na svojim farmama.
 
Tako, na primer, kompanija "Shandong Qiaobin Agricultural Technology Co", sa sedištem u gradu Jinanu, na jednoj svojoj farmi bubašvaba dnevno hrani milijardu njih s 50 tona ostataka hrane. Hrana se svako jutro pre zore dostavlja bubašvabama putem sistema cevi.
 
Kompanija "Shandong Qiaobin" namerava da osnuje još tri takve farme sledeće godine i smatra da će tako moći da obradi trećinu kuhinjskog otpada grada Jinana, u kojem živi sedam miliona stanovnika.
 
No, tu nije kraj ovom zanimljivom, poslovno-ekološkom rešenju. Sve mrtve bubašvabe ova firma procesuira u hranjive materije i izvor proteina za svinje i stoku. Ovo je jedna dobra opcija stočne i svinjske hrane jer je svinje u Kini zabranjeno hraniti ostacima hrane zbog mogućeg izbijanja svinjske groznice.
 
"Čudotvoran" napitak od bubašvaba
 
Bubašvabe su Kinezima takođe zanimljive u medicini, ali i kao dodaci ishrani. Jedna firma u gradu Xichangu je kroz projekat uzgajanja bubašvaba postigla takva "značajna i tehnološka otkrića" da lokalne vlasti smatraju kako je zaslužila nacionalnu nagradu za naučna postignuća.
 
Ta firma tako proizvodi "čudotvoran" napitak od bubašvaba koji koristi 40 miliona pacijenata koji boluju od gastritisa, bolesti disajnih organa i slično. Navodno im puno pomaže čarobni napitak od bubašvaba pa ga firma prodaje u 4.000 bolnica širom Kine.
 
Što ako bubašvabe pobegnu?
 
Neki stručnjaci upozoravaju na moguće opasnosti uzgajanja ovolikog broja bubašvaba. Strahuju šta bi moglo da se dogodi ako bi se zbog greške u sistemu milijarde bubašvaba oslobodilo i pohrlilo u gradove.
 
Tako biolog Zhu Chaodong, s Kineske akademije nauka, smatra da bi slučajno oslobađanje milijardi tih insekata moglo da dovede do prirodne katastrofe.
 
  • Zoran

    14.12.2018 13:48
    Liman
    Pa dobro Limanci, šta čekate? Zaposlite vaše bubašvabe!
  • Amela

    14.12.2018 09:48
    Evo nek dodju u moju zgradu, moje komsije sa sve upravnikom isto vole i gaje bubasvabe.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin