Evropski kolonizatori ubili toliko Indijanaca da su promenili globalnu klimu

Kada su Evropljani stigli u Ameriku, uzrokovali su toliko smrti i bolesti da su promenili globalnu klimu, otkriva nova studija, a prenosi CNN.
Evropski doseljenici na američko tlo ubili su 56 miliona pripadnika autohtonih naroda u toku sto godina u Južnoj, Srednjoj i Severnoj Americi uzrokujući time napuštanje i zagađivanje velikih poljoprivrednih površina, procenili su istraživači na Univerzitetu Koledž u Londonu. 
 
Povećanje broja stabala i vegetacije na području veličine Francuske rezultiralo je masovnim smanjenjem ugljendioksida u atmosferi, navodi se u studiji.
 
"Do trenutka kada je Kolumbo stigao na američko tlo 1492. godine količina ugljendioksida i klima bili su relativno stabilni. Do promene je došlo 1610. godine. Dakle, ovo je prva velika promena koju vidimo kada su u pitanju gasovi staklene bašte", rekao je profesor geografije Mark Maslin, jedan od koautora studije. 
 
Pre ove studije neki naučnici su tvrdili da su temperaturne promene u 17. veku, koje se nazivaju Malim ledenim dobom, uzrokovale samo prirodne sile.
 
Međutim, kombinovanjem arheoloških dokaza, istorijskih podataka i analize ugljenika pronađenog u ledu na Antarktiku, istraživači UCL-a pokazali su kako je pošumljavanje koje je direktno uzrokovano dolaskom Evropljana, ključna komponenta globalnog zahlađenja, rekli su istraživači. 
 
"Jedini razlog zbog kog je došlo do malog ledenog doba u 17. veku je genocid nad milionima ljudi", rekao je Maslin CNN-u.
 
Istraživači su analizirali antarktički led koji hvata atmosferski plin i može otkriti koliko je ugljendioksida bilo u atmosferi pre nekoliko vekova. Ledena jezgra pokazala su da je 1610. godine došlo do manje količine CO2. Ta promena u 17. veku dovela je do hladnijih zima, ledenih leta i propadanja žetve.
 
Implikacije ove studije nadilaze nauku o klimi i takođe doprinose istraživanjima iz oblasti geografije i istorije, kazao je Maslin, ističući i kako je smrt autohtonih Amerikanaca direktno doprinela uspehu evropske ekonomije.
 
Naime, prirodni resursi i hrana iz Amerike pomogli su širenju evropske populacije i industrijske revolucije.
  • Filip

    03.02.2019 10:18
    @Misko
    Kako to ispada da su Srbi bili doseljenici? Valjda ljudi znaju nešto osnovno o istoriji?
  • Misko

    03.02.2019 09:38
    Info
    Sto se ne napise dominantno: englezi, portugalci i spanci. Ispada da su i Srbi bili doseljenici ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin