Objavljeni tajni planovi nacista za uništavanje Krima

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je na svom sajtu dokumente o bitkama za Krim tokom Drugog svetskog rata.
Pre 75 godina, 8. aprila 1944. godine, počela je Krimska ofanziva koju je sprovodila posebna Pomorska armija i 4. Ukrajinski front protiv nacističkih okupatora. Mesec dana kasnije, 12. maja, operacija je okončana potpunim porazom 17. armije Vermahta.
 
Objavljeni materijali ranije su bili dostupni samo malom krugu istoričara. Osnovni deo dokumenata posvećen je bitkama za Sevastopolj, Simferopolj, Sudak, Jaltu i Kerč.
 
"Materijali jasno pokazuju koliko su krvave bile bitke za gradove na Krimu, koliko se detaljno proračunavao svaki potez komandovanja sovjetskim trupama i koliki je značaj za nacističke snage imala kontrola nad poluostrvom", navodi se u izveštaju.
 
​Vojska nacističke Nemačke nameravala je da sprovede plan "Tigar", koji je predviđao uništavanje čitave infrastrukture na Krimu u slučaju poraza fašističke vojske na poluostrvu, navodi se u arhivskim dokumentima objavljenim na sajtu ruskog Ministarstva odbrane u čast 75. godišnjice Krimske ofanzive.
 
O planu "Tigar" saznalo se iz obaveštajnih podataka Crvene armije u maju 1944. godine.
 
"Prilikom evakuacije Krima je važno uništiti ili minirati na mnogim punktovima sve najvažnije krimske puteve, kako bi se olakšalo povlačenje svojih trupa, a takođe je važno na što duži vremenski period onesposobiti železničku prugu Čongar-Džankoj-Armjansk, koja je važna za neprijatelja", navodi se u prevodu plana "Tigar".
 
Osim toga, planovi Nemaca uključivali su uništavanje luka, svih poljoprivrednih struktura, aerodroma i komunikacionih sistema. Istovremeno, vojno rukovodstvo nacističke Nemačke je upozoravalo da se ne vrši "prevremeno" uništavanje, kako se sovjetska vojska ne bi dosetila o nameri Nemaca da se povuku.
 
Operacija evakuacije nemačkih trupa i uništavanje infrastrukture na Krimu trebalo je da traje 15 dana. Nakon toga, preostale jedinice trebalo je da pređu na Sevastopoljsku tvrđavu. Završna faza operacije ("Tigar 3") predviđala je evakuaciju brodovima i avionima iz Sevastopolja.
 
 
Plan nije bio realizovan zbog uspešnih operacija Crvene armije, koja je uništila nemačku vojnu grupu na Krimu.
 
U Ministarstvau su istakli da objavljena dokumenta takođe treba da se suprotstave falsifikovanju istorije i pokušajima da se revidira ishod rata.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin