Sedam svetskih čuda koja su nestala zbog nepažnje

I sami znate da su se mnogi istorijski nalazi izgubili s vremenom, ali retko koji su propali na ovako glupe i neodgovorne načine.
Sedam svetskih čuda koja su nestala zbog nepažnje
Foto: Pixabay

Kamen iz Singapura

Verovatno ste čuli za kamen iz Rozete koji je omogućio dešifrovanje pisma antičkog Egipta. Ako jeste, onda znajte da je on bio još veći i na sebi je imao uklesane antičke natpise koje je tek trebalo dešifrovati. Ipak, kad je 1843. britanska vojska odlučila da podigne utvrđenje, taj kamen nisu poslali u muzej, već su ga iz nekog nepoznatog razloga smrvili i iskoristili kao građevinski materijal.

Drvo "Senator"

Nalazilo se na Floridi, a kako je bilo staro 3.500 godina, možemo reći da je svedočilo Isusovom rođenju, dolasku Kolumba, padu Berlinskog zida, ratovima…Tako je i bilo sve do pre tri godine, kad je lokalna zavisnica Sara Barns slučajno zapalila stablo i ono je izgorelo do temelja.

Arheloška nalazišta u Atakami

Kao najsuvlje mesto na zemlji, arheološka nalazišta mogla su se sjajno videti u Atakami, a neki su tragovi navodno bili stari i 18 hiljada godina. Tako je bilo sve do pre šest godina, kad se reli Pariz - Dakar zbog terorističkih pretnji prvi put vozio u Južnoj Americi. Organizatori nisu dobro proverili rutu pa je šest nalazišta zauvek izgubljeno.

Grob proroka Jone

Mesto u Mosulu koje su rado posećivali i hršćani i muslimani bilo je jedno od najstarijih grobova uopšte, s obzirom na to da potiče iz 8. veka pre Hrista. Ipak, vođe Islamske države prošle godine su ga digle u vazduh, uništivši na taj način deo dragocene svetske istorije.

Pećina Mairieres

Crteži u ovoj francuskoj pećini nastali su pre 15 hiljada godina i bili su živi sve do 1992. godine. Tada je grupa mladih odlučila da napravi dobro delo i očisti grafite iz "nekih lokalnih" pećina. Naravno, dalje možete pretpostaviti, grafite su iščetkali i na njih navalili sredstvima za čišćenje, pa su umesto da učine dobro delo uništili deo istorije.

Sirija

Veliki deo Sirije je razrušen, pa su tako stradali i mnogi istorijski delovi. Tako više ne postoje ili postoje u jako lošem stanju Alepo souk, Krak des Chevalier i mnoge druge istorijske stvari u Siriji, poput Palmire. Uostalom, o tome najbolje govori izveštaj UNESCO-a iz prošle godine, po kojem je više od 300 vrednih spomenika širom zemlje uništeno ili teško oštećeno.

Saudijska Arabija

I dok Sirijcima rat uništava istoriju, Saudijci je uništavaju sami. U poslednjih trideset godina vladajuća dinastija je uništila 98 odsto ostataka iz nekadašnjeg islamskog carstva. Od nekad zemlje bogate istorije, Saudijska Arabija iz godine u godinu sve više liči na Las Vegas.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin