Unesko stavlja Ohrid na listu ugroženog svetskog nasleđa

Unesko preporučuje da se kulturno i prirodno nasleđe Ohridskog regiona stavi na listu ugroženog svetskog nasleđa, preneli su makedonski mediji.
Unesko stavlja Ohrid na listu ugroženog svetskog nasleđa
Foto: Pixabay
U nacrtu izveštaja koji će biti razmatran na predstojećoj konferenciji Komiteta za svetsko nasleđe u Bakuu, od države se traži potpuni moratorijum na bilo kakvu urbanu transformaciju na obali Ohridskog jezera, dok se ne finaliziraju i usvoje efektivna zakonska rešenja za zaštitu i mehanizmi za njihovo sprovođenje. Prema izveštaju Unesko, glavni problem Ohrida je nedovoljan napredak u rešavanju problema i stalne pretnje i opasnosti od velikih infrastrukturnih i razvojnih projekata.
 
Navodi se da je malo urađeno na primeni prioritetnih preporuka monitoring misije Unesko koja je u Ohridu boravila 2017.
 
"Neodgovarajuće građenje sa neodgovarajućim urbanim razvojem, eksploatacijom obale, povećano zagađivanje, narušavanje i uništavanje životne sredine, kao i nekontrolisan urbani razvoj izazvan pritiskom turizma", kritike su u nacrtu izveštaja za Ohrid i Ohridsko jezero koji su od 1980. na Uneskovoj listi svetske baštine.
 
Od vlasti Severne Makedonije se traži da naprevi procenu nelegalnih građevina i da se utvrdi njihov uticaj na zaštićeno područje, kao i rušenje svih objekata koji predstavljaju opasnost za područje, uz istovremeno strogo sprovođenje zakona i pravilnika za sprečavanje nove divlje gradnje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.