Napisala pesmu o vagini i predsedniku, pa završila u zatvoru

Akademska građanka i feministkinja iz Ugande nalazi se već osam meseci u ženskom zatvoru Luzira, a sudi joj se zbog "sajber zlostavljanja i uvredljive komunikacije", odnosno zato što je na Fejsbuku objavila pesmu o vagini i predsedniku, piše CNN.
Stela Njanzi je u septembru prošle godine objavila pesmu u kojoj su opisani rođenje ugandskog predsednika i vagina njegove majke kako bi se simbolički kritikovalo njegovo "ugnjetavanje i represija" koju sprovodi više od 30 godina.
 
Početkom juna advokati Nanzi zatražili su od suda da se ona brani sa slobode, ali taj zahtev nije odobren.
 
Njanzi je već decenijama poznata u afričkim akademskim i feminističkim krugovima, ali ju je posebno proslavila njena provokativna poezija o 74-godišnjem predsedniku.
 
"Joveri, kažu da je juče bio tvoj rođendan. Koji strašno kancerogen dan!", piše u kontroverznoj pesmi Stele Njanzi. "Želela bih da si se ugušio i umro u zaraznom, prljavo smeđem iscetku koji je iscurio tokom porođaja iz rastegnute vagine tvoje majke. Želela bih da si se ugušio na smrt kao što si zatro i uništio snove i težnje miliona mladih koji se utapaju u dubokom ugandskom moru nezaposlenosti", dodaje u pesmi.
 
Njanzi je svesna da se pesničke slike u njenoj poeziji mnogima čine šokantnim, ali smatra da je politička "grubost" njena "jedina opcija".
 
"Nema više pristojnosti. Ona se nalazi u državnom zatvoru i niko više za nju ne mari. Ponekad jednostavno morate da kažete: 'Odj..i!', tek onda će vas drugi čuti i shvatiti ozbiljno", objasnila je feministkinja.
  • Мунгос

    11.07.2019 09:31
    Стварно лепа песма.
    Потпуно одговара феминистичком стилу.
  • Zdena

    10.07.2019 00:20
    Tako treba i kod nas ali samo za muškarce, a žene ne treba da imaju internet nego u kuhinje da rađaju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.