Slovenija zabranjuje saobraćajne kamere

Policija u Sloveniji ubuduće neće smeti da snima registarske tablice vozača koji naprave prekršaj, odlučio je Ustavni sud te države.
Slovenija zabranjuje saobraćajne kamere
Foto: Pixabay
Naime, sudije su procenile da je snimanje registarskih tablica udar na privatnost i da se time povređuje pravo na zaštitu ličnih podataka.
 
Sud je poništio deo Zakona o policijskim ovlašćenjima koji je omogućio uvođenje specijalnih kamera i ostalog tehničkog pribora za identifikaciju registarskih tablica.
 
Sve je pokrenuo javni pravobranilac koji je i zatražio stav Ustavnog suda, nakon burnih reakcija u Sloveniji zbog namere policije da kažnjava vozače nakon što prekršiocima snime registarske tablice.
 
Vlada je koristila argument da policijski službenici neće i ne mogu da snimaju lica i da će kamere biti korišćene samo u policijskim vozilima, a ne postavljene i na mesta uz puteve. U međuvremenu je slovenačka policija već nabavila opremu i sada je pitanje šta će biti s njom.
  • Nemanja

    23.07.2019 09:40
    @Lune

    Kad je reč o javnim kamerama, London je na jednom kraju spektra situacije u normalnom svetu, a primer Slovenije je na drugom; ima mnogo nijansi između, tako da je ta priča o univerzalnom praćenju smešna.

    I kapiram da si baš ponosan na navodnike na 'normalnim' zemljama, ali to jesu normalne zemlje, za razliku od ovog bunjišta.
  • Red pa zatim Orvel

    23.07.2019 01:34
    Preče od kamera
    1. Protiv sam kamera bez prethodnog tačnog i jasnog dogovora gde one mogu da se postave u Srbiji. Nisam za Orvela na kvadrat. Ako se ne to ne uradi moćićemo da ukinemo sve rejalitije i Farme. Jer se kod nas niko ne pridržava poštovanja privatnosti građana. Da vas samo podestim na snimak burnog sexa kod Arene, koji je zabaljao danima celu Srbiju.
    2. U Srbiji je važnije prvo obezbediti ispravnu pijaću vodu za preostalih 56% stanovništva koje pije neispravnu vod. Kao i da se obezbedi zaštita od poplava i rekonstruiše kanalizacija da u slučaju velikih kiša ne plivaju fekalije po ulicama i sprečimo materijalne gubite, pa i ugrožavanje zdravlja i života ljudi.
    3. Zavidim Slovencima. Zaista je dirljivo videti da zaštitnik građana radi svoj posao i štiti građane od preterano radoznale države.
  • Za Luneta

    22.07.2019 13:33
    Naravno da se snima i prati. Kad te udare kola ili pretuku dete na ulici ili u najblažoj varijanti obiju stan, prvo što ćeš tražiti su kamere

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin