VIDEO: Lednik koji se otopio dobija svoj spomenik sa natpisom "Samo ti znaš jesmo li učinili dovoljno"

Prvi islandski lednik koji je nestao zbog porasta temperature biće obeležen spomenikom i snažnim upozorenjem o štetnim posledicama klimatskih promena ako svet ne bude na vreme reagovao.
"Svim našim lednicima bi se u idućih 200 godina mogla dogoditi ista stvar", piše na ploči koja će u avgustu biti postavljena kod Okjökull-a, poznatog kao "lednik OK" koji se potpuno otopio 2014. godine.
 
"Spomenik je dokaz da smo svesni šta se događa i šta treba učiniti. Samo ti znaš jesmo li učinili dovoljno", dodaje se u tekstu na engleskom i islandskom jeziku pod naslovom "Pismo za budućnost".
 
Islanđani svoju domovinu zovu "Zemljom lda" zbog svojih vulkana i lednika, ali led se topi, za šta naučnici krive rast globalne temperature.
 
Otapanje lednika izaziva velike promene u atmosferi te zemlje i utiče na vodene tokove kao i životinjski i biljni svet, upozorava islandski meteorološki zavod. U budućnosti se očekuje pojačana aktivnost vulkana jer otapanje lednika smanjuje pritisak na vulkanske sisteme, danas prekrivene ledom, pa će erupcije izazvati dalje masovno otapanje.
 
To bi moglo da pokrene poplave biblijskih razmera i odrone tla, uništi vegetaciju i zapreti ljudskim životima i infrastrukturi, upozoravaju stručnjaci.
 
"To će biti prvi spomenik nekom ledniku na svetu koji je izgubljen u klimatskim promenama", rekla je Cymene Howe, antropološkinja na univerzitetu Rice u Bostonu koja je 2018. snimila dokumentarac o nestanku Okjokullea. "Obeležavajući gubitak OK-a, nadamo se da ćemo privući pažnju na ono što gubimo nestankom lednika na Zemlji", dodala je.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin