Potomci nemačkog cara traže nazad svoje umetnine

Potomci poslednjeg nemačkog cara žele da im nemačka država vrati hiljade umetnina koje su pripadale porodici Hoencolern, objavio je list Špigel.
Potomci nemačkog cara traže nazad svoje umetnine
Foto: Pixabay
Pregovori o restituciji između Hoencolerna s jedne strane i nemačke države, savezne pokrajine Brandenburg i grada Berlina s druge strane, traju već nekoliko godina. Informaciju je potvrdilo nemačko ministarstvo kulture.
 
Po nemačkom nedeljniku, Hoencolerni traže da im se vrate hiljade slika, skulptura, zlatnika, knjiga i komada nameštaja koje su im pripadale do pada Nemačkog carstva i proglašenja Republike na kraju Prvog svetskog rata.
 
Pregovore u ime nekadašnje vladajuće dinastije vodi pruski princ Georg Fridrih, prapraunuk posednjeg kajzera Vilhelma Drugog, koji je abdicirao 1918. i umro u egzilu u Holandiji 1941. godine.
 
Hoencolernima je imovina oduzimana bez naknade sve dok nije postignut i u zakon pretočen dogovor između carske porodice i države u okotbru 1926. Ali je turbulentna nemačka istorija zakomplikovala situaciju, jer je sovjetska posleratna okupacija pola Berlina i Brandenburga dovela do novih eksproprijacija.
 
Ministarstvo kulture kaže da mnoge umetnine o kojima je reč imaju veliku istorijsku vrednost i danas su deo Pruske zadužbina dvoraca i vrtova u Brandenburgu i Pruske kulturne zadužbine u Nemačkom istorijskom muzeju u Berlinu.
 
Dnevnik Tagešpigel objavio je da carska porodica traži pravo na stalno boravište u palati Sesilienhof u Potsdamu, slavnoj po tome što se u njoj održala Potsdamska konferencija na kojoj su Staljin, Čerčil i Truman odlučivali o sudbini posleratne Nemačke. Prema pisanju lista, država je tu ideju glatko odbila.
 
Očekuje se da će pregovori o povraćaju biti dugi. "Trenutno su pozicije stranaka u razgovorima vrlo udaljene", saopštilo je ministarstvo.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin