Posetioci španske plaže koji donesu čašu opušaka dobijaju pivo

Nanese li vas put ovo leto u Esteponu, primorsko mesto na jugu Španije, donesite čašu punu opušaka na bilo koji štand na plaži i zauzvrat ćete dobiti čašu piva ili nekog osvežavajućeg napitka.
Posetioci španske plaže koji donesu čašu opušaka dobijaju pivo
Foto: Pixabay
Ovom inicijativom mesto udaljeno 90 kilometara od grada Malage nastoji da održi svoje peščane plaže čistima.
 
Kampanja "Obale bez opušaka" (Las orillas sin colillas) naišla je na oduševljenje lokalnog stanovništva i turista.
 
Plaža je savršeno mesto za čitanje, bavljenje sportom, sunčanje i kupanje. Ali, za mnoge ona predstavlja i mesto za opuštanje na kojem dodatno uživaju pušeći cigaretu. Problem je to što svakog leta pesak i more progutaju hiljade opušaka kojima je potrebno više od deset godina da se razgrade.
 
"Imaju toksične ostatke pa ako ih progutaju ribe, na kraju ćemo ih pojesti mi konzumirajući ribu. To je zatvoreni krug koji sigurno nema srećan kraj", objašnjava Oskar Rulí, predsednik Udruženja štandova na plažama oko Malage (ACHIMA).
 
Kako bi se prekinuo taj krug potrebno je osvestiti ljude i podstaći ih na čuvanje okoline.
  • Мунгос

    01.08.2019 00:10
    Па да неки туристи долазе у Шпанију и да мало зараде. Да скупљају пикавце по плажама. Мислим да су то Југословенски туристи.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin