Nemačka mornarica se protiv morske bolesti bori žvakom s vitaminom C

Morska bolest je poput kazne na otvorenom moru, bez obzira da li pogađa putnike na brodovima ili profesionalne mornare.
Nemačka mornarica se protiv morske bolesti bori žvakom s vitaminom C
Foto: Pixabay
Kako lekovi protiv mučnine mogu da imaju razne nuspojave, nemačka mornarica je odlučila da na svojim marincima testira delotvornost žvakaćih guma s visokim nivoom vitamina C.
 
Najčešće se u borbi protiv morske bolesti propisuju antihistaminici, koji istovremeno deluju sedativno i sprečavaju povraćanje, ali njihova česta nuspojava je osećaj umora i pospanosti, što je neprihvatljivo za posadu vojnog broda.
 
"S obzirom na ranije nalaze da vitamin C ublažava simptome morske bolesti i da je njegovo dejstvo duže nego u slučaju uzimanja antihistaminika, nemački vojni lekari su početkom godine započeli dvogodišnje ispitivanje na nekoliko stotina marinaca vojnih fregata", rekao je Andreas Koh s Pomorskog medicinskog instituta.
 
Koh je objasnio da se žvakanjem žvakaće gume oslobađa visoka doza vitamina C i deluje tako da se sprečava ili umnogome smanjuje lučenje histamina u mozgu. Vrlo brzo deluje jer sadržaj žvake brzo ulazi u telo putem pljuvačke. Kako bi se ova teorija proverila, tokom istraživanja će se nekim mornarima davati žvake s velikom količinom vitamina C, a drugima neće.
 
Vitamin C prirodno snižava nivo histamina u ljudskom organizmu. Reč je o hemijskim vezama koje uzrokuju alergijske simptome, a njihov prevelik nivo u organizmu rezultira mučninom i povraćanjem.
 
Različiti su razlozi koji izazivaju pojavu morske bolesti kod raznih osoba. Najviše putnika probleme doživi na putovanju brodom, a ponekad se koristi i naziv "nausea", koji koren vuče iz starogrčke reči za brod.
 
Zabeležena je i pojava vrtoglavice koja obično nastaje pošto putnik napusti brod. Koh objašnjava da mnogi koji se nalaze na nekom plovilu reaguju na ljuljanje broda na talasima, a da putnik u stomaku oseća talase na svakih pet sekundi. On dodaje da je na to osetljiva velika većina ljudi.
 
Morska bolest nastaje kada sistem za ravnotežu smešten u unutrašnjem uhu prima drugačije nadražaje od ostalih receptora.
 
Za razliku od putnika na kruzerima, mornarički brodovi ne mogu uvek da izbegnu velike talase na otvorenom moru, a ako veći deo marinaca podlegne morskoj bolesti, vojne operacije se u nekim slučajevima moraju prekinuti.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin