Izveštaj: Amsterdam pun teških droga i kriminala, ubijaju i dečaci

Dugo poznat po liberalnom odnosu prema marihuani, glavni grad Holandije Amsterdam sada ima veliki problem s teškim drogama koje su sa sobom donele rastuće nasilje i korupciju "kriminalaca, parazita i ucenjivača".
Izveštaj: Amsterdam pun teških droga i kriminala, ubijaju i dečaci
Foto: Pixabay
Novac zarađen preprodajom kokaina, ekstazija i marihuane našao je put do bujajućeg tržišta nekretnina, piše u izveštaju "Druga strana Amsterdama" koje je naručila gradska uprava. Iako je marihuana u Holandiji ilegalna, slavni amsterdamski "coffie shopovi" decenijama su je otvoreno prodavali, na radost građana i turista.
 
Tužioci ne progone one koje zateknu s manjim količinama marihuane i u izveštaju se navodi da su policajci, zbog društvene prihvaćenosti, odustali od hvatanja počinilaca manjih prekršaja. Međutim, takva politika se de facto proširila i na ostale droge, kažu autori izveštaja.
 
"Amsterdam je pružio slobodno utočište šarolikom društvu kriminalaca, mrežama lopova i parazita, preprodavaca i ucenjivača, sumnjivim javnim beležnicima i agentima za nekretnine", piše u izveštaju.
 
Na vrhu te kriminalne mreže su šefovi organizovanog kriminala koji ne moraju fizički da budu u Amsterdamu, a na dnu su "njihove sluge poput vozača skutera i taksija, pa čak i dečaci kuriri koji grade kriminalnu karijeru nudeći ubistvo kao uslugu".
 
Najnovije studije pokazale su da je 21 odsto stanovnika Amsterdama konzumiralo marihuanu u poslednjih godinu dana, a 17 odsto teške droge poput kokaina i ekstazija. Zdravstvene vlasti procenjuju da ekstazi koristi 70 odsto onih koji posećuju muzičke festivale.
 
Gradonačelnica Femke Halsema rekla je da je primila k znanju kritike iz izveštaja. Ona namerava da nastavi aktuelne programe, posebno one protiv pranja prljavog novca na tržištu nekretnina kojima je cilj da poboljšaju saradnju Amsterdama s policijom, sudstvom i tužilaštvom.
  • Trt

    29.08.2019 12:27
    @navin

    Kanabis dozvoljen u kofi šopovima nešto duže od 50 godina, taj đavo se baš vuče ko slinac.
  • Nemanja

    29.08.2019 09:10
    Tako ti je to kad preduzimaš polumere. Kanabis se legalizuje i ćao, pa se onda policija posveti jurcanju za pravim drogama.
  • navin

    29.08.2019 08:22
    naposletku
    Dolazi djavo po svoje

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".