"Milenijalci" prva generacija koja će živeti lošije od roditelja

Takozvani "milenijalci" postaće prva generacija u modernom dobu koja će živeti lošije od svojih roditelja, navode ekonomski analitičari.
"Milenijalci" prva generacija koja će živeti lošije od roditelja
Foto: Pixabay
Trgovinski ratovi, pad stope prinosa, usporavanje globalnog rasta ekonomije, konstantni pad berzi... sve to utiče na lošu perspektivu "milenijalaca" u SAD, ali i u svetu. Slaba ekonomija znači loše finansijske, emocionalne i zdravstvene posledice za svakoga, od beba do penzionera.
 
Naredna recesija posebno će teško pogoditi generaciju starosti od 22 do 38 godina. Zapravo, poslednja recesija nikad se nije ni završila, navodi portal "Atlantik".
 
Sledeća kriza zaustaviće njihove karijere i spustiti plate baš u trenutku kada "milenijalci" ulaze u godine u kojima bi trebalo najbolje da zarađuju. Još od 2014. godine "milenijalci" ne zarađuju više od nekih prošlih generacija, iako je ekonomija znatno razvijenija, a zemlja (SAD) bogatija.
 
Deca iz osamdesetih i devedesetih godina 20. veka imala su i ogroman i finansijski katastrofalan teret na svojim oslabljenim plećima - trilion dolara duga za školovanje. Školarine su od 2001. godine "porasle" za više od 100 odsto, čak i nakon što se uračuna inflacija.
 
"Otrovna kombinacija" manjih prihoda i većih studentskih kredita, uz dodatak visokih kamata u godinama oporavka, dovela je do toga da su "milenijalci" isključeni s tržišta nekretnina, te su tako izgubili osnovni način da steknu bogatstvo. Stopa vlasništva nad nekretninama u ovoj generaciji je osam odsto manja nego pre.
 
Pritisak troškova je, takođe, otežao ili onemogućio štednju ili ulaganje. Udeo Amerikanaca mlađih od 35 godina koji imaju deonice pao je sa 55 odsto 2001. godine na 37 odsto 2018. godine.
 
Stručnjaci upozoravaju da cela jedna generacija ne štedi na odgovarajući način, a dve trećine "milenijalaca" nemaju apsolutno ništa u penzionoj štednji. To znači da "milenijalci" nimalo nisu profitirali od višegodišnjeg rasta cena deonica, kao što su nekada profitirali njihovi roditelji i bake i dede, navodi portal "Atlantik".
  • Limanac

    14.09.2019 16:44
    Pa to se isto pričalo i za generaciju X. To su oni rođeni od polovine 60-tih do početka 80-tih. Navodno je to bila prva generacija u SAD koja je živela lošije od svojih roditelja.
    Izgleda da se ta mantra stalno ponavlja.
  • .

    10.09.2019 01:56
    /
    Posle njih potop. Al bukvalno.
  • /

    09.09.2019 17:55
    /
    nece oni ziveti losije zbog ekonomije vec nacina vaspitanja

    roditelji im ne pokazuju ni kako se menja guma na biciklu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.