Zbog proizvodnje palminog ulja nestalo 40 odsto šuma na Borneu

Proizvodnja palminog ulja krivac je za najmanje 39 odsto gubitka šuma i bioraznolikog bogatstva ostrva Bornei od 2000. do 2018, pokazuju podaci istraživanja sprovedenog u Indoneziji.
Podaci su objavljeni u vreme kada požari izazvani u svrhu krčenja šuma na Borneu i drugim delovima Indonezije šire smog širom jugoistočne Azije i kvalitet vazduha spuštaju do nivoa opasnih po zdravlje u susednom Singapuru i Maleziji.
 
Neki suzgajivači su optuženi da se koriste metodama krčenja i spaljivanja šuma kako bi dobili poljoprivredno zemljište za uzgoj palminog ulja.
 
Industrija proizvodnje palminog ulja već dugo se smatra krivcem za uništavanje prašuma na Borneu pri čemu su ugrožena staništa divljih vrsta kao što su orangutani i pigmejski slonovi.
 
Na Borneu je izgubljeno 6,3 miliona hektara šuma od 2000. do 2018, navodi Centar za međunarodno istraživanje šuma (Center for International Forestry Research, CIFOR).
 
Ipak, ta brojka ne obuhvata sve, jer ona ne uključuje sva šumska područja pogođena krčenjem šuma za razvoj poljoprivrede, kaže Dejvid Gavo, klimatolog u CIFOR-u.
 
Industrija palminog ulja odgovorna je za gubitak 35 odsto šuma na indonežanskom delu Bornea, odnosno za 46 odsto u maležanskom.
 
Indonezija i Malezija proizvode oko 85 odsto palminog ulja u svetu, a ono se koristi u proizvodnji sapuna, ruža za usne pa sve do pice i biodizela. Ovi podaci ne uključuju zasade malih uzgajivača koji čine 40 odsto svetske proizvodnje palminog ulja, već su u obzir uzeti samo podaci industrije.
 
Gavo je rekao da je pretvaranje šuma u poljoprivredno zemljište usporilo od 2012. zbog pada cena palminog ulja u svetu i indonežanske zabrane sadnje novih plantaža. Tako je gubitak šuma u svrhu dobijanja zemljišta za uzgoj palminog ulja pao na 22 odsto prošle godine, u odnosu na 28,5 odsto u 2017.
 
Maležansko ministarstvo zaduženo za palmino ulje objavilo je da je prihvatilo politiku kojom će smanjiti uzgoj palminog ulja. Takođe planira da prekine praksu prenamene šuma u plantaže za uzgoj palminog ulja.
 
Indonežansko ministarstvo za poljoprivredu odbilo je da agenciji Rojters odgovori na pitanje o planiranim sledećim potezima, a zvaničnici ministarstva zaduženog za šume još nisu odgovorili.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".