Ukraden deo pepela Mahatme Gandija

Nepoznati počinioci ukrali su deo posmrtnih ostataka Mahatme Gandija iz memorijalnog centra Bapu Bavan u gradu Reva u centralnoj Indiji, na njegov 150. rođendan, saopštila je indijska policija.
Pepeo je čuvan u memorijalnom centru od 1948. godine, kada je Gandija ubio hinduistički fanatik.
 
Lopovi su zelenom bojom napisali reč "izdajnik" preko fotografija borca za nezavisnost Indije. Pojedini hinduistički ekstremisti smatraju Gandija izdajnikom jer je zagovarao jedinstvo hinduista i muslimana.
 
Policija u Revi, u državi Madija Pradeš, potvrdila je da istražuje krađu. Čuvar memorijalnog centra Bapu Bavan, Mangaldip Tivari istakao je da je krađa "sramna".
 
"Otvorio sam kapiju Bavana rano ujutro jer se tog dana obeležavao Gandijev rođendan. Kada sam se vratio oko 23 sata uočio sam da nedostaju njegovi posmrtni ostaci i da je njegova slika potpuno uništena", rekao je Tivari.
 
Gandi je vodio pokret nenasilnog otpora protiv britanske kolonijalne vladavine u Indiji, nadahnjujući svojim primerom ljude širom sveta. Većina Indijaca ga i dalje poštuje kao "oca nacije".
 
Međutim, jedan deo stanovništva ga optužuje za izdaju zbog uspostavljanja bliskih veza s muslimanima. Ubio ga je hinduistički ekstremista u januaru 1948. godine.
 
Nakon smrti, njegov pepeo je bačen u reku u skladu s hinduističkim verovanjima. Ipak, zbog njegove slave manja količina njegovog pepela je zadržana i poslata muzejima i hramovima širom zemlje, uključujući i onaj u Bapu Bavanu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.