Džek Ma otvara škole, želi da decu nauči mudrosti

Nakon što je napustio direktorsko mesto u Alibabi, Džek Ma, najbogatiji čovek u Kini, otvara škole u kojima će decu učiti mudrosti.
U okviru svog obrazovnog projekta, Džek Ma sada osniva vrtiće, osnovne i srednje škole. On poslednjih pet godina radi s nastavnicima iz ruralnih područja i razvija sistem koji bi mu pomogao da se otkrivaju "prave vođe", nadahnut različitim obrazovnim sistemima, od američkog do onog u starom Rimu.
 
"Biti mudar znači živeti kao čovek, a živeti kao čovek znači brinuti se o drugima i brinuti se o budućnosti", izjavio je, na Forbsovoj konferenciji održanoj u Singapuru sredinom ovog meseca, nekadašnji nastavnik engleskog jezika, jedini prosvetni radnik koji je iz učionice uleteo u svet multimilijardera, ali i jedini bivši nastavnik koji vlastitim novcem namerava da finansira obrazovnu reformu.
 
Na pitanje šta namerava da radi nakon napuštanja direktorskog mesta u svom poslovnom carstvu, Džek Ma (55) odgovara da će sledećih godinu dana obilaziti škole i nastavnike širom sveta da uči na njihovim iskustvima, jer želi da se posveti obrazovanju mladih u doba informatičkih tehnologija.
 
"Do pedesete zarađujete novac, a posle pedesete trošite ga na druge, jer ga sami ne možete potrošiti", kaže danas najbogatiji Kinez i jedan od najbogatijih ljudi na svetu, čije je bogatstvo 38 milijardi dolara.
 
Suosnivač internet trgovine Alibabe i njen dojučerašnji generalni direktor želi da ulaže novac u poboljšanje i promenu obrazovnog sistema u Kini, a ne da ga daje investitorima i bankama. Smatra da je dovoljno mlad da sledećih 15 godina podučava, jer je u Alibabi postigao ono što je hteo i predao je kormilo prvom saradniku, Danielu Žangu, pa sada kreće u novu pustolovinu.
 
Njegova odluka jednako je nesvakidašnja u svetu velikog biznisa, kao i mnoge druge stvari vezane za ovog neobičnog milijardera.
  • Bravo

    29.10.2019 06:46
    Šta drugo reći nego svaka čast!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin