Da li je moguće utvrditi stvarnu kilometražu na polovnim automobilima?

Što je automobil stariji i što je promenio više vlasnika, nikada sa sigurnošću ne znate šta ćete dobiti.
Da li je moguće utvrditi stvarnu kilometražu na polovnim automobilima?
Foto: Pixabay
Ključni faktor u ovome je naravno kilometraža automobila koja se skoro pa po pravilu smanjuje. Ovim vidom prevare se ne služe samo profesionalci, već često i obični, inače pristojni prodavci.
 
To im omogućava da značajno povećaju cenu automobila jer je razlika u vrednosti vozila koje je prešlo 150.000 kilometara nekoliko stotina evra veća od istog sa kilometražom od 250.000-300.000 kilometara.
 
Jednostavno, na određenom broju kilometara koji često obuhvata magičnu cifru od 200.000 zbog istrošenosti kreću da otkazuju određene komponente vozila i to one čija je zamena najskuplja.
 
Iako nikad nije moguće sa stoprocentnom sigurnošću utvrditi tačnu kilometražu vozila, postoji nekoliko koraka koji će vam omogućiti da dobijete bar približnu vrednost, što vam može pomoći da se bolje uverite u stanje vozila i spustite mu cenu.
 
Pre svega, potrebno je detaljno proveriti servisnu knjigu vozila, u kojoj je bar do određenog trenutka vođena evidencija kilometraže i popravki. To vam može dati ideju koliko je vozilo prelazilo godišnje u proseku pa da dođete do neke prosečne vrednosti do trenutka u kojem ga vi kupujete.
 
Osim toga, preporučuje se da odvezete automobil u servis koji poseduje opremu za kompletnu dijagnostiku automobila, koja može ukazati i na određene defekte njegovih komponenti.
 
Što je novije godište vozila, to ćete moći da dobijete tačniju informaciju o pređenoj kilometraži, čak i kada je manipulisano brojčanikom.
 
Ponavljamo, ništa vam ovo neće doneti tačan broj pređenih kilometara, ali će vam bar dati malo jasniju sliku koliko je vozilo prešlo i koliko se to poklapa sa onim što stoji na satu.
  • upucen

    11.11.2019 22:23
    Moguce je i to vrlo jednostavno.
    ABS ima svoju memoriju koju nije moguce modifikovati, samo sto to malo ko zna.
  • Divlji kupus

    11.11.2019 16:50
    Poznanik (posto prodavac/uvoznik automobila nikome nije prijatelj) koji se bavi poslom/prevarom oko uvoza automobila tvrdi da ni jedan jedini automobil nije uvezao sa manje od 450.000 km. Naravno da mu namesti kilometrazu do 170.000 km. Pa ga lepo dubinski opere, zafarba cetkicom, namasti plastike imalinom, felne prefarba srebrnom bojom i ostaje mu samo da mu naleti neki nesretnik da ga odradi. Inace je redovan u crkvi i tvrdi da mu je to samo posao. Izvinite ali to je cista prevara. Ko misli da mu je prijatelj preprodavac automobila mora pod hitno da menja terapiju.
  • Иги

    11.11.2019 14:13
    Не
    Имао сам прилику да попричам са једним увозником половњака. Лепо ми је реко да не постоји ни један начин да сазнам километражу, чак ни приближно. Не увозе добра кола јер је мања зарада на добрим него на кршевима. Од седамдесет аута која довезе у једној тури на својим камионима, десетак можда ваља.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.