FOTO: Otkriveni staklenici i vrt u kojima se uzgajalo voće i povrće za Hitlera

Ostaci vrta i staklenika koji je Adolf Hitler koristio za uzgoj voća i povrća otkriveni su u nekadašnjem glavnom štabu Istočnog Fronta.
Lokalni istoričari su istražujući ozloglašeni bunker Vučju jazbinu koji se nalazi na području današnje severoistočne Poljske, otkrili izvorne temelje vrtlarske kuće, dva staklenika i podzemnu kotlarnicu koja je dovodila vodu i topli vazduh kako bi osoblje moglo da uzgaja sveže vrtne proizvode tokom cele godine.
 
Opisujući otkriće kao banalnost zla, istoričar Jacek Adamski iz Vojnog muzeja Mazurolandia rekao je da lokacija u kojoj je bila Istočna Pruska samo 800 metara udaljena od Hitlerovog ličnog bunkera.
 
"Znali smo da su ovde negde u okolini ostaci vrtova koji su služili Vučjoj jazbini. Kao vegetarijanac nepušač Hitler je imao takve vrtove u svakom sedištu pa smo pre tri godine doneli odluku da počnemo da ga tražimo analizirajući fotografije i arhive i kroz razgovore s lokalnim ljudima koji su se mogli setiti da su ga videli odmah nakon rata kada su bili deca", rekao je Adamski za portal "The First News".
 
Hitlerova dnevna rutina uključivala je kasni doručak koji se sastojao od dve jabuke, dvopeka i čaja, a potom su sledili obroci koji su se sastojali od vegetarijanske supe, ražnjića od šargarepe i krompira i pržena jaja s kašom.
 
Njegova degustatorka jela Margot Wolk koja je bila prisilno zaposlena u vrtu kako bi proveravala da hrana nije otrovana, rekla je da su njegovi obroci pravljeni od najukusnijih svežih namirnica, od špargli, preko paprika i graška koji su služeni uz pirinač i salatu.
 
Pronađeni su i keramičko, porculansko i stakleno posuđe.
 
 
Osim vrta i staklenika u okviru baze su bili i brijačnica, kazino, bioskop i letnjikovac.
 
Hitlerov štab skriven u drveću i močvari izgrađen je 1940. godine kada se nacistička Nemačka pripremala da napadne Sovjetski Savez. Stigavši dva dana nakon invazije 1941. godine, nacistički vođa je proveo više od dve godine u bazi orkestrirajući njegove smrtonosne planove za Operaciju Barbarosa.
 
Prostor je uništen 20. jula 1944. godine kada je Klaus fon Staufenberg aktivirao bombu nakon neuspelog državnog udara. Hitler je preživeo.
 
"Iako Hitler nikada nije radio u svom vrtu, ovi predmeti pružaju jasan uvid u njegov život kao dodatna potvrda njegovih navika. Štaviše, oni podvlače čistu banalnost koja se skriva iza zla", dodao je Adamski.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.