U Crnom moru sve manje delfina, sve više smeća

Vazdušnim nadzorom Crnog mora, pod nazivom "Let sa delfinima", prvim u poslednjih 40 godina, ustanovljeno je smanjenje broja delfina u grupama i značajno povećanje količine smeća, saopštio je danas Međunarodni ekološki fond Čista mora.
"Prema prvim rezultatima vazdušnog nadzora, sprovedenog u septembru iznad većeg dela Crnog mora kraj obala Kavkaza, od Kerčkog moreuza do Adlera, broj delfina u posmatranim grupama se značajno smanjio sa nekoliko stotina do najviše 37 životinja u grupi. Istovremeno, količina morskog otpada je porasla", navodi se u saopštenju.
 
Zamenica generalnog direktora organizacije Ana Subotina rekla je za Tas da je glavni uzrok smanjenja broja delfina migracija izvora hrane, jer su se mnoge vrste ribe, glavne stavke u ishrani delfina, preselile u druge delove Crnog mora.
 
Ona je najavila da će biti sprovedeno posebno sveobuhvatno istraživanje kako bi za to bili utvrđeni razlozi i dodala da je rusko Ministarstvo prirodnih resursa i ekologije pristalo da podrži projekat.
 
"Rusija se prvi put pridružila projektu dve evropske organizacije. Projektom će biti utvrđen program za posmatranje Crnog mora, proučavaće sve vrste morske populacije - različite vrste riba i sisara, kao i stanje vode i morskog dna. Tek posle toga biće moguće da se odluči koje mere treba preduzeti", rekla je Subotina.
 
Istraživačka ekspedicija "Let sa delfinima" identifikovala je porast količine smeća, kako individualnih predmeta, kao što su konopci, bove, ribarske mreže i plastični objekti, tako i oko 200 ostrva od smeća.
 
"Na sreću, nema džinovskih ostrva smeća kao što su ona u Tihom okeanu, ali treba razmisliti o ovome jer je uklanjanje smeća na otvorenom moru skup proces", kaže generalni direktor Čistih mora Vasilij Bogoslovski.
  • EvoOvako

    24.11.2019 10:40
    Očekujuće
    Dnjepar, Don i Dunav sa svim svi evropskim smećem koje nose su reke crnomorskog sliva.
    Svi se sećamo šta smo u NS-u viđali u Dunavu. Sada možemo zamisliti koliko takvih "NS-ova" je po zapadnoj Evropi, Balkanu, Ukrajini, Belorusiji, Rusiji....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin