Zbog buke u centru grada, udvostručena prodaja čepića za uši

Poslednjih godina na splitskom tržištu udvostručila se prodaja čepića za uši, a razlog je sve veća buka koja remeti san stanovnika.
Zbog buke u centru grada, udvostručena prodaja čepića za uši
Foto: Pixabay
Posebno je to izraženo u centru grada tokom decembra, zbog božićnih marketa, i u julu, zbog festivala elektronske muzike Ultra.
 
Splitski dobavljači vrlo dobro znaju da čepića za uši protiv buke treba da bude dovoljno u letnjim mesecima i u decembru, kada gradskim centrom odjekuje muzika i još glasniji prolaznici.
 
Iako je na tržištu i skuplja verzija - slušalice za spavanje i protiv buke, koje sadrže i opcije sa šumom mora, cvrkutom ptica i drugim prirodnim zvukovima, kupci najčešće uzimaju sunđeraste ili silikonske čepiće.
 
I stari i mladi kupci, uglavnom Splićani koji stanuju u užem centru grada, žale se na buku iz ugostiteljskih objekata u blizini stambenih zgrada, kuća ili apartmana u julu i decembru.
 
U jednoj specijalizovanoj prodavanici za zaštitu sluha kažu da pri dužem izlaganju buci iznad 85 decibela ljudi rizikuju zdravstvene posledice, a za trajno oštećenje sluha dovoljan je jedan bučan događaj od 140 decibela.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".